Veganski buhtli so odlična alternativa krofom. Recept vsebuje Psilium oz. indijski tropec, ki ima izvor v indiji Semena oz. lupine semen, ki so topne v vodi, vsebujejo sluz in ob stiku s tekočino nabreknejo. Indijski trpotec je zelo uporaben kulinariki, omenja pa ga tudi tradicionalna medicina. Indijski trpotec je zelo uporaben v kulinariki nasploh, saj s svojo želatinasto strukturo omogoča pripravo raznih želejev iz sadja ter jagodičja. Izvrstno se pokaže tudi pri pripravi raznih kremnih mas za pripravo presnih tortic, saj dobro zgosti preveč redke kreme. Tudi v sadnih kašah je nepogrešljiv element.
Sestavine:
- 500 g bele moke
- 3 zvrhane žlice sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zvrhana žlica psilium-a/ indijski tropec
- 50 g stopljene margarine
- topla voda po potrebi
- 3 kapljice limoninega soka
kvasni nastavek:
- 2 dcl kokosovega mleka
- 1 vrečka suhega kvasa
Postopek:
V posodo odmerimo moko, sladkor, sol in psilium. Kokosovo mleko segrejemo, da je mlačno, dodamo kvas in pustimo, da se kvasovke aktivirajo.
V posodo z moko dodamo kvasni nastavek in maščobo. Zgnetemo testo (jaz sem gnetla z robotom), po potrebi dodamo toplo vodo, da dobimo voljno testo, ki se ne lepi preveč, je pa mokro in pocasto, vendar, ko ga z rokami oblikujemo v kroglo, ohrani obliko. Naoljimo in pustimo počivati eno uro.
Po vzhajanju, testo na pomokani površini zvaljamo 4-5 mm debelo. Razrežemo na približno enako velike kose in na vsakega položimo žličko trde marelične marmelade. Zavijemo, spodaj priščipnemo, da dobimo približno kroglico ter polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in rahlo pomastili.
Buhtlje pustimo še enkrat vzhajati, medtem pa ogrejemo pečico na 180 stopinj. Pečemo 25-35 minut oziroma do zlatorjave barve, po potrebi vmes obrnemo pekač.
Malo ohladimo in previdno, ker marmelada je še vedno vroča.
vir: Opis indijskega tropca iz Malinca.si