Quiche Lorraine s porom

Sestavine:

  • 200g moke
  • 140 g masla
  • 1/2 ČZ soli
  • 4 jajca
  • 1 JŽ  vode
  • 250 g pora
  • 1 ščepec črnega popra

Postopek

V moko umešamo 100g hladnega, na koščke narezanega masla in sol. Dodamo 1 jajce in vodo ter vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku počivati pol ure. Nato ga položimo na na pomokano  površino in ga z valarjem enakomerno razvaljamo na debelino 3mm. Vmes ga posujemo z moko da se ne prime na delovno površino.

Pekač namastimo z 10 g masla. Testo navijemo na valjar in ga s pomočjo valjarja razvijemo v pekač – tako se ne bo raztrgalo. Testo na robu stisnemo in ostanke testa odrežemo. Nato z vilicami prebodemo testo, da se med pečenjem ne naredijo mehurčki in da se enakomerno speče. Pekač postavimo v hladilnik.

Por očistimo, odstranimo zunanji list stebla narežemo na kolobarje. Operemo jih pod mrzlo vodo in dobro odcedimo.

V skledo damo smetano preostala jajca, sol, poper in sveže nastrgani muškatni orešček ter zražvrkljamo. Sir drobno naribamo in postavimo na stran.

Iz hladilnika vzamemo ovalni pekač in po njem porazdelimo nadev iz pora.

Naribani sir posujemo po nadevu in prelijemo z mešanico iz smetane in jajc. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in v njej pečemo pito 15 – 20 minut.

Nato pito pustimo počivati za kratek čas, razdelimo na porcije, damo na krožnik in postrežemo.

Namesto pora lahko uporabimo tudi šampijone.