Rižota z beluši

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g belušev
  • sol
  • 200 g masla (lahko nadomestite s kokosovim oljem)
  • 2 šalotki
  • 2oo g riža
  • 1 lovorjev list
  • 50 ml belega vina
  • 100 g graha
  • 2 JŽ sveže nasekljanega paradižnika
  • 2 JŽ sveže nasekljane krebuljice
  • poper

Postopek:

Beluše operemo, olupimo in odrežemo spodnje olesenele konice. Lupimo in odrezke kuhamo v 1,5 l slanega kropa z 10 g masla 30 minut. Prelijemo skozi cedilo. Beluše narežemo na 4 cm dolge kose in jih kuhamo v isti vodi 5 minut.

Šalotki olupimo in drobno nasekljmo. Na olju podušimo šalotki, dodamo riž in lovorjev list. Mešamo toliko časa, da riž postekleni.  Riž zaljemo z vodo in mu dodamo  zelišča  ter beluše in grah.