Vrjamete, da je testo za pico mogoče pripraviti brez glutena, celo brez moke. Rešitev je v cvetači. Pico pripravimo enako kot katerokoli našo najlubšo pico. Razlika je v pripravi testa.
Sestavine za testo (za dve srednje veliki pici):
- 3 jedilne žlice lanenih semen (za jajčni nadomestek)
- Cela cvetača
- Poljubno lahko dodamo 5 jedilnih žlic mandljeve moke
Nadev:
- Veganski sir
- gobe
- Bučke
- rumena paprika (po želji rdeča)
- Navaden Tofu narezan na kocke
- Prekajeni Tofu narezan na trakce
- Paradižnikova mezga
Priprava:
Namočimo mleta lanena semena v 5 žlic vode. Premešamo in počakamo da nastane prava konsistenca. Vmes pripravimo cvetačo. Najprej jo damo v blender da dobimo cvetačni riž, potem jo skuhamo v vodi do vretja, mogoče kakšno minuto dlje. Cvetačni rižek odcedimo in počakamo da se ohladi, ter potem stisnemo skozi drobno tkano krpo ali gazo odvečno tekočino. Cvetačo damo v posodo, jo prelijemo z jajčnim nadomestkom, dodamo mandljevo moko (če želimo). Vse skupaj zmešamo in v pekaču oblikujemo testo za pico. Pekač s testom položimo v vnaprej segreto pečico na 200 stopinj. Pečemo 15 minut na eni in 15 minut na drugi strani. Testo je pečeno potrebujemo le dodatke s katerimi najraje obložimo svojo pico. Mi smo uporabili papriko, dimljen in navaden tofu, paradižnikovo mezgo, posušene gobe, bučke in origano. Pico v pečici pečemo še 10-15 minut in jed je narejena.