Veganska pečenka

Odlična za martinovo ali velikonočno pojedino.

za 4 osebe:

  • 70 g suhega kruha
  • 300 g seitana
  • 1 jž sojine omake
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 2 korenji
  • Rezina gomoljne zelene
  • 2 jž oljčnega olja
  • 1 čž svežega rožmarina
  • 1 čž svežega origana
  • 2 jž svežega peteršilja
  • Sol in sveže mleti poper
  • 1/2 dcl jabolčnega soka (kot vezivo, namesto jajc)
  • 2 jž oljčnega olja
  • 2 olupljeni jabolki, narezani na koščke
  • Pest suhih sliv

Postopek:





Kruh namočimo v posodi z vodo, da se popolnoma zmehča in močno napne.Seitan narežemo na manjše kose, stresemo v posodo multipraktika. Česen drobno nasekljamo in ga skupaj s sojino omako dodamo k seitanu. Vse skupaj čim bolj drobno zmeljemo.Čebulo, por, korenje in zeleno narežemo na majhne kockice.V ponvi segrejemo olje, na njem spražimo zelenjavo (2 -3 minute)

Dodamo drobno narezana zelišča, sol in poper.

Namočen kruh temeljito ožamemo in ga nadrobimo na dušeno zelenjavo in premešamo

Tej mešanici dodamo i 1/2 dcl jabočnega soka ter enakomerno premešamo.

Pekač namastimo z oljem. Vanj z žlico nadevamo seitanovo maso in z rokami oblikujemo štruco.

Okoli štruce nasujemo jabolka in suhe slive.

11. Pečemo približno 90 minut v pečici 180 stopinj . Na polovici peke pečenko prekrijemo s papirjem za peko, da se skorjica ne zapeče preveč.

Oglej si še: Dušeno zelje z rozinami, Veganski mlinci