Veganska pikantna klobasa (Chorizos)

Klobase chorizo so začeli delati v 17. stoletju. Danes jih izdelujejo tudi v nekaterih fr. pokrajinah in Mehiki , kjer jo začinijo še s čilijem (menda poznajo kar 124 vrst teh klobas!).

Sestavine:

  • 1 skodelica kuhanega rdečega fižola
  • 2 jedilni žlici žajbla
  • 2 jedilni žlici mletega čilija
  • 2 jedilni žlici sladke paprike
  • 2 jedilni žlici ovsenih kosmičev
  • 2 jedilni žlici origana
  • 3 skodelice riževe moke
  • 2 stroka česna
  • 4 jedilne žlice limoninega soka
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • 4 jedilne žlice sojine omake
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica zelenjavne juhe
  • sol

Postopek:

Odcejen rdeči fižol zdrobimo, dodamo zelenjavno juho, oljčno olje, sojino omako, paradižnikovo mezgo, limonin sok, sesekljan česen, mleto papriko, čili, zdrobljen žajbelj, origano, koruzni škrob in kosmiče. Vse skupaj solimo in dobro zmešamo. Maso oblikujemo v 10 cm dolge in približno 1 cm debele svaljke. Svaljke zavijemo v z oljem premazano aluminijasto folijo in kuhamo v vodni kopeli 40 minut. Klobasice nekoliko ohladimo, odvijemo in jih v ponvici na vročem olju popečemo. Pečene klobasice ponudimo s solato.