Marmorni kolač, imenovan tudi dvobarvni kolač, je puhasto pecivo iz svetlega in temnega testa. Zaznamuje ga gosta in polna struktura, ki se topi v ustih. Kolač so prvotno pripravljali v Avstriji, kmalu pa je pristal tudi na naših mizah. Pečemo ga ob različnih priložnostih. Božič, Novo leto, Miklavž….
Sestavine:
- 1 skodelica bučnega pireja
- 1 zrela banana
- 2 jušni žlici mletih lanenih semen
- 1/2 skodelice rastlinskega mleka
- 1 jušna žlica kokosovega olja
- 2 čajni žlički cimeta
- 1 čajna žlička muškatnega oreščka
- 1/2 čajne žličke klinčkov v prahu
- 1 skodelica mandljeve moke
- 1/4 skodelice kokosove moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/4 skodelice javorjevega sirupa
- 1/2 skodelice temnih čokoladnih kapljic
- 1 čajna žlička kakava v prahu
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrata
Priprava:
- Pečico segrejte na 180°C in naoljite pekač premera 20×10 cm.
- V skledi zmešajte mleta lanena semena, začimbe, mandljevo moko, kokosovo moko in pecilni prašek. Dobro premešajte.
- V ločeni skledi zmešajte bučni pire, pretlačeno banana, mleko, kokosovo olje, javorjev sirup in vanilijev ekstrakt. Dobro premešajte in nato vlažno maso vlijte v skledo s suhimi sestavinami.
- Čokoladne kapljice stopite v mikrovalovni pečici ali nad soparo. Ko je čokolada stopljena, ji primešajte kakav v prahu.
- Stopljeni čokoladi primešajte 1 skodelico bučne mase, ki ste jo prej pripravili v skledi. Dobro premešajte. Zdaj imate dve različni masi: bučno in čokoladno.
- V pekač najprej vlijte nekaj bučne mase, nato čokoladno, bučno, pa spet čokoladno in bučno… Izmenjavajte plasti, dokler ne porabite vse mase. Nato uporabite nož in z njim nežno ustvarite nekaj spiralnih vzorcev po celotni masi.