Veganski marmorni kolač

Marmorni kolač, imenovan tudi dvobarvni kolač, je puhasto pecivo iz svetlega in temnega testa. Zaznamuje ga gosta in polna struktura, ki se topi v ustih. Kolač so prvotno pripravljali v Avstriji, kmalu pa je pristal tudi na naših mizah. Pečemo ga ob različnih priložnostih. Božič, Novo leto, Miklavž….

Sestavine:

  • 1 skodelica bučnega pireja
  • 1 zrela banana
  • 2 jušni žlici mletih lanenih semen
  • 1/2 skodelice rastlinskega mleka
  • 1 jušna žlica kokosovega olja
  • 2 čajni žlički cimeta
  • 1 čajna žlička muškatnega oreščka
  • 1/2 čajne žličke klinčkov v prahu
  • 1 skodelica mandljeve moke
  • 1/4 skodelice kokosove moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa
  • 1/2 skodelice temnih čokoladnih kapljic
  • 1 čajna žlička kakava v prahu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrata

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180°C in naoljite pekač premera 20×10 cm.
  2. V skledi zmešajte mleta lanena semena, začimbe, mandljevo moko, kokosovo moko in pecilni prašek. Dobro premešajte.
  3. V ločeni skledi zmešajte bučni pire, pretlačeno banana, mleko, kokosovo olje, javorjev sirup in vanilijev ekstrakt. Dobro premešajte in nato vlažno maso vlijte v skledo s suhimi sestavinami.
  4. Čokoladne kapljice stopite v mikrovalovni pečici ali nad soparo. Ko je čokolada stopljena, ji primešajte kakav v prahu.
  5. Stopljeni čokoladi primešajte 1 skodelico bučne mase, ki ste jo prej pripravili v skledi. Dobro premešajte. Zdaj imate dve različni masi: bučno in čokoladno.
  6. V pekač najprej vlijte nekaj bučne mase, nato čokoladno, bučno, pa spet čokoladno in bučno… Izmenjavajte plasti, dokler ne porabite vse mase. Nato uporabite nož in z njim nežno ustvarite nekaj spiralnih vzorcev po celotni masi.