Med je sladilo, ki ga lahko uporabimo skoraj kjerkoli, z njim si lahko sladkamo čaj, ga namažemo na palačinke ali si posladkamo katero drugo jed. Sprememba prehrane s seboj prinese tudi izziv, ne pustite da med izgine iz vaše prehrane, pripravite si svojega – domačega.
Sestavine:
-
- 500 g regratovih cvetov
- 3 kg rjavega sladkorja
- 3 limone
Postopek:
Med uporabite kot namaz ali kot sladilo za sladice in peciva.
Za pripravo regratovega medu ob toplem sončnem dnevu naberemo regratove cvetove, ki jim potrgamo rumene cvetne liste. Cvetove zavremo v 3 l vode, posodo odstranimo iz štedilnika in zmes najmanj 4 ure pustimo počivati (še bolje pa kar čez noč).
Cvetove odcedimo in jih dobro iztisnemo, tekočino pa ponovno zavremo ter dodamo sladkor in na rezine narezane limone.
Na nizki temperaturi kuhamo 3-4 ure. Dlje, ko nastali med kuhamo, bolj gost bo, zato lahko gostoto testiramo.
Z žlico na krožnik nakapljamo malo medu in če je ta gost, je gotov, če pa je preveč tekoč, ga še malo kuhamo.
Regratov med napolnimo v kozarce za vlaganje in jih takoj zapremo.
Med hranite v temnem in hladnem prostoru.