Pravega božiča ali novega leta brez pečenke ni, zato si vsako leto pripravimo vegetarijansko pečeno. Zgleda enako, oksu ima boljši in je zelo zdrava ter brez mesa. Če še nimate ideje za najdaljšo noč v letu morate preizkusiti pečenko, priprava je enostavna, okus pa božanski!
Sestavine
- Kvinoja
- Indijski oreščki ali makadamija
- Orehi
- Lešniki
- Sir
- Bučke
- Rožmarin
- 1 Čebula
- 2 stroka česna
- Origano
- Prekajena paprika
- Šampinjoni
- 3 jajca
- Kokosovo olje
- Limonina lupinica
- Zelena
- Kajenski poper
- sol
Sestavine za omako
- Cel sveži čili (če nimate svežega lahko manjšega suhega)
- Palčka cimeta
- ČZ bazamičnega kisa
- Pelati
- Čebula
- sol
Priprava pečenke
Narežemo bučko 1cm velike koščke, nasekljamo čebulo, naredimo česnov pire, nasekljamo zeleno, narežemo šampinjone. Na ponev damo kokosovo olje in nanj malo prepražimo suhe začimbe (rožmarin kajenski poper, prekajeno papriko, origano) dodamo še mokre sestavine, ki smo jih nasekljali. Skupaj sestavine prepražimo in jih odložimo na stran da se malo ohladi (pražimo le toliko časa da se okusi malo pomešajo, ne pražimo predolgo). Vzamemo oreščke, polovico jih sesekljamo malo bolj fino polovico bolj na grobo. Oreščke in prej prepražene sestavine zmešamo skupaj z jajci. Maso čim dajte v pekač in jo zgladite. Dajte pekač v prej segreto pečico na 180 stopinj za 45 minut.
Priprava omake
Na večji pekač dajte čebulo prerezano na 4 kose, palčko cimeta, čili prerežite na dva dela dodajte pelate in eno žličko balzamičnega kisa. Omako solite po okusu.
Končna priprava
Pečenko vzamete iz pečice in jo postavite v večji pekač v katerem je že omaka (pečenko prej potresete še z naribanim sirom). Vse skupaj postavite v pečico da se pečenka kuha skupaj z omako še 15 minut. Pečenko in omako postrežemo skupaj s pire ali pečenim krompirjem. Kot priloga se prileže kuhan brstični ohrovt.