Joto je mogoče pripraviti na različne načine, kuhanje je svojevrstna umetnost. Kislo zelje je mogoče zamenjati z kislo repo. Ime jota izhaja iz galske besede za juho. Kmečka jed mora gosta, ponudimo jo s kruhom, najboljše domačim.
Sestavine:
- 1 rdeča paprika
- kislega zelja
-
krompirja
-
rjavega fižola
-
soli
-
lovorjev list
-
nekaj zrn črnega popra
-
čebula
-
4 stroki česna
Postopek:
Fižol namočimo čez noč in ga nato v isti vodi kuhamo 15 minut, potem vodo menjamo in kuhamo nadaljnih 30 minut. Fižol naj ostane trši, da ne pride kasneje do prekuhanja.
Na majhni količini olja prepražimo nasekljano čebulo, česen in papriko. V posodo nato stresemo kislo zelje, dodamo lovorjev list, sol in nekaj zrn črnega popra, prilijemo vodo in kuhamo 50 minut. Kuhano zelje odcedimo in pet žlic tekočine prihranimo.
V večji lonec stresemo kuhan fižol z vodo in dodamo odcejen krompir ter kislo zelje ter dodamo prihranjeno tekočino. Po potrebi dosolimo in vse skupaj kuhamo še deset minut.
Dober tek 🙂