Se spomnite zajtrkov našega otroštva? Velikokorat se je na mizi znašel okusen, sladek rižev narastek
Sestavine:
- 2 Skodelici polnovrednega riža
- 1 Liter mandljevega mleka
- 150 g indijskih oreščkov
- 1 jabolko
- 1 banana
- Pest rozin
- Sok pol limone
- 1 žlica rjavega sladkorja
- Ščep soli, cimet, kurkuma, vanilja
- 1 žlička sode bikarbone
Postopek:
Riž skuhamo v rastlinskem mleku s ščepcem soli, tokrat mandljevo. Ko je kuhano dodamo predhodno zmešano banano, naribano jabolko in polovico limoninega soka, rozine in začimbe ter dodamo sladkor. Na koncu dodamo še žličko sode bikarbone. Kurkuma bo narastku dala lepo rumeno barvo.
Za lepo skorjijco pripravite smetano iz indijski oreškov. Potrebujete:
- indijske oreščke
- vodo
- kapljica limone
Indijske oreščke predhodno za vsaj 2 uri namočimo v vodi. Prelijemo jih toliko, da jih voda prekrije. Najbolje je, če so namočeni čez noč. Nato vodo odlijemo in dodamo svežo vodo in kapljico limoninega soka. Nove vode dolijemo do polovice oreščkov. Vse skupaj zmiksamo. In hitro nastane krema/smetana.
Pečemo v pečici na 180°C cca 35 – 40 minut.