Zgodba za navdih: Osel in starec

vodnjak

Živela sta kmet in njegov osel – oba stara in željna počitka zaradi  življenjskih izkušenj, ki so jima zdebelile kožo. Nekega dne je star,
napol slep in nic vec prevec pameten osel padel v zapuscen vodnjak. Žival, ujeta v mokri pasti, je bridko jokala. Kmet pa ni vedel, kaj naj stori. Vodnjak je bil star in neuporaben in osel prav tako. Pa se je domislil, odšel k sosedom in zaprosil za pomoč. Domislil se je
namrec izjemne resitve. Z eno samcato potezo bo rešil dva stara problema. Odločil se je, da bo zasul neuporaben vodnjak. In to kar z oslom vred. Ni se mu splačalo stare ćivali vleči iz mokre pasti. Sosedje so radi prišli pomagat starcu v težavah. Prijeli so za lopate in začeli metati zemljo v stari vodnjak. Žival je še bolj tulila in z grozo v srcu milo, v svojem oslovskem jeziku, prosila za usmiljenje. Pa ga ni bilo.
Potem je utihnila, čeprav so ljudje se vedno metali zemljo na njo. Kmet je radovedno pogledal v stari vodnjak in ostrmel. Vsakič ko je na osla padla  grud, je žival to zemljo preprosto stresla s sebe in stopila na njo. Tako si je počasi utirala pot na svobodo. Kmalu so vsi presenečeni opazovali osla, ki je preprosto izstopil iz starega vodnjaka.

Življenje bo metalo na vas vse vrste zemlje, od mehke, trde do blatne, črne. Uporabite zvijačo in preprosto stresite s sebe vse te smeti in stopite nanje tako, kot je to storil stari osel. Vsaka od vaših težav je samo stopnica gor, v višave. Iz najglobljih lukenj in pasti se lahko rešimo le, če se ne predamo in poiščemo rešitev. Drugi ne bodo pomagali, vsak od njih bo na nas metal samo svojo zemljo. Naučiti se moramo aktivirati svojo moč in sami poiskati svojo rešitev.

Vedno, ko boste to počeli, se spomnite na starega osla in na njegovih pet pravil, ki nam ponujajo rešitev:

1. Osvobodi svoje srce sovraštva.

2. Osvobodi svoj um skrbi.

3. Naj bo tvoje življenje bolj preprosto.

4. Daruj, ne da bi v zameno kaj pričakoval.

5. Ljubi vec in … otresaj s sebe zemljo, kajti v tem življenju moraš
postati rešitev in ne več problem.

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)