7 mitov o hujšanju

7-mitov-o-hujsanju

Na spletu lahko zasledite veliko trditev in receptov za hitro izgubo kilogramov, pa veste katere trditve držijo in katere ne?

  1. Za uspešno hujšanje je potrebno vnesti manj kalorij

Kalorija je  samo merilo energije. Vendar pa to ne pomeni, da imajo vsi viri kalorij enak učinek na vašo težo. Različne jedi gredo skozi različne presnovne poti in imajo lahko zelo različne učinke na lakoto in hormone, ki uravnavajo telesno težo. Na primer, kalorija proteina ni enak kot kalorij maščob ali kaloriji ogljikovih hidratov. Zamenjava ogljikovih hidratov z maščobami  lahko poveča presnovo, zmanjša apetit in optimizirajo delovanje nekaterih hormonov za uravnavanje teže. Pri hujšanju ni pomemben le vnos kalorij ampak velikokrat še bolj vrsta kalorij.

2. Hujšanje je linearni proces

Izguba teže je navadno ni linearen proces, kot nekateri mislijo.  Nekaj dni in tednov  vam  lahko teža pada,  v določenem trenutku pa ostaja konstantna. Normalno je telesna teža niha gor in dol za nekaj kilogramov. Težo predstavlja tudi voda v telesu. Dokler gre trend teže navdol boste uspešni, ne glede na čas, ki ga potrebujete za dosego cilja.

3. Dodatki pomagajo pri izgubi teže

Trg dopolnil in pomagal za izgubo teže je ogromen. Obstaja ogromno dodatkov, ki obljubljajo dramatične učinke. Glavni razlog dodatkov je placebo učinek, ki da lahko občutek učinkovitosti, ki izveni v pol leta. Strokovnjaki trdijo, da na tržišču ne obstaja učinkovitega dodatka, ki bi pomagal pri izgubi teže.

4. Več gibajte in manj jejte

Telesna maščoba je shranjena energija. Če presežete vnos kalorij kot jih porabite, se bodo te začele kopičiti. Za izgubo telesne teže je več gibanja in manjši vnos hrane pravilna odločitev vendar žal samo kratkoročna in premalo celovita. Na problem debelosti je potrebno gledati celostno. Potrebno je spremeniti način življenja in najti vzroke prenajedanja.

5. Maščoba povzroča debelost

Velja napačno prepričanje, da je telesna maščoba shranjena zaužita maščoba. Same maščobe niso problem, če odmislimo tiste, ki so v hitri hrani. Študije so dokazale, da so diete z visoko vsebnostjo maščobe zelo učinkovite.

6. Zajtrk pomaga pri izgubi kalorij

Študije kažejo, da tisti ki zajtrk jedo tehtajo manj kot tisti, ki ga izpuščajo. Stokovnjaki razlog pripisujejo zdravim navadam.  V študiji, kjer je sodelovalo 309  moških in žensk je bilo  ugotovljeno, da ni pomembno ali ljudje jedo zajtrk ali ne. Pomembneje je, da med enim in drugim obrokom mine čim več časa.

7. Dietna hrana pomaga pri hujšanju

Ne drži. Na trgu obstaja veliko samooklicanih zdravih nadomestkov z manj maščob, brez glutena in manj sladkorja. Bodite pozorni na deklaracije izdelkov in se dobro pozanimajte. Ni vse kjer piše zdravo, res zdravo.

 

 

 

 

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)