1. Tofu
Najbolj znan zelenjavni nadomestek mesa je Tofu, ki je razširjen tudi med mesojedci. Narejen je iz soje in vsebuje veliko rastlinskih beljakovin. Običajen tofu je vedno zapakiran z vodo in ga hranimo v hladilniku. Tofu je bogat z beljakovinami, ima pa veliko tudi kalcija, vitaminov. Iz tufuja je mogoče narediti skoraj karkoli, lahko ga ocvrete, iz njega naredite juho, umešan tufu (namesto jajc), tufujevi nuggets-i, kaščki tufuja se odlično podajo v kitajske jedi, tortilije itd.
2. Seitan
Seitan lahko na enostaven način pripravite sami, potrebujete le moko, vodo in veliko časa. Gre za pripravek, narejen iz piščeničnega glutena in je odličen nadomestek mesnemu kebapu, zrezkom itd. Seitan je tako “priročen”, da ga lahko tudi ocvrete. Pripravite Seitan sami—-KLIKNI
3. Gobe
Ste vedeli, da imajo nekateri Shitaki namazi enak vonj kot mesna pašteta? Originalno ime »shiitake« je japonskega izvora; take – goba in shii – vrsta kostanja (Castanopsis cuspidata), kar kaže da gobe na japonskem v naravi rastejo na odmrlem lesu različnih vrst listavcev. Kot gozdna goba tako šitake rastejo na različnih vrstah hrasta, kostanja, javorja, topola, bukve … Čeprav včasih šitake rastejo tudi na umirajočem drevju, pa spadajo med prave saprofite, kar pomeni da se lahko razvijajo samo na odmrlem drevesnem tkivu. Bogat okus mesnatih gob lahko zlahka nadomesti meso. Pri gobah bodite previdni, saj jih ni dobro pogrevati in puščati za naslednji dan, razen Shitaki suhih gob, ki v namazih ostanejo uporabne 3-5 dni po odprtju. Gobe si lahko pripravite za zajtrk tako, da jih prepražite na maslu, dodate timijan, poper in balzamični kis. Lahko jih uživate skupaj s polento ali pa polnjene npr. z orehi.
4. Jajčevec
Eden izmed pogostih nadomestkov je tudi jajčevec. Njegov bogat, mesnat okus se lahko v kulinariki uporablja skoraj kjerkoli. Jajčevci se lahko pečejo ali cvrejo, lahko se napolnijo in spečejo, iz njih se peče tudi musaka. Jajčevci ščitijo arterije pred vplivom holesterola, čistijo kri, preprečujejo krvavitve, uravnavajo delovanje srca, pospešujejo prebavo. Vsebujejo kalcij, železo, cink, natrij, fosfor, betakaroten in folno kislino.
5. Leča
Leča lahko enostavno nadomesti mleto govedino. Na voljo je v različnih barvah, zelena, rdeča, rjava, črna… Skuha se zelo hitro in je cenovno ugodna. Od vrste leče je odvisno ali je potrebno predhodno namakanje ali ne. Iz nje je mogoče narediti Juho iz zelene leče (indijski dhal),Vegansko pito s lečo, Veganski hamburger in še mnoge druge jedi.
6. Cvetača
Zagotovo ste pomislili, kako cvetača lahko nadomesti meso? Cvetačo lahko dodate skoraj vsaki jedi, cvetačo lahko uporabite namesto piščanca v azijskih jedeh. Cvetača je antioksidant in preprečuje nastanek raka. Cvetača čisti kri, pomaga pri zvišanem krvnem tlaku, pri zaprtju, pri težavah z mehurjem in ledvicami ter preprečuje krvavitve iz dlesni. Cvetača povzroča vetrove. Vsebuje kalcij, magnezij, kalij, bor, folno kislino, betakaroten ter vitamin C. Najpogosteje se iz cvetače pripravljajo različne juhe: Veganska cvetačna juha, Koromačeva juha s cvetačo, lahko jo pripravite tudi kot prilogo: Pečena cvetača z začimbami, Cvetača na ajurvedski način s paradižniki in z orientalsko kumino. Načinov je ogromno, le izkoristite jih.
7. Oreščki
Niso ravno zelenjava, je pa mogoče iz njih narediti ogromno jedi. Odlično nadomestijo pleskavice v hamburgerjih in presne sladice. Kljub vsemu pa z oreščki ne gre pretiravati.