Se zavedate koliko hrane vržemo v smeti? Mogoče res ne vržete celega kruha in zapakirane malice, kaj pa prezrele banane ali paradižnik? Po svetovnih ocenah naj bi se samo 25% pridelanega sadja in zelenjave porabilo, vse ostalo najde prostor v smeteh.
Eden izmed pomembnih vzrokov za zavrženo hrano so strogi kriteji trgovin, kjer so samo določene dimenzije in kakovosti hrane dovoljene. Vsak lahko veliko naredi že pri sebi.
1. Načrtujte obroke vnaprej
Načrtovanje obrokov vam prihrani čas in denar. Kolikokrat se vam zgodi, da stojite pred hladilnikom in razmišljate kaj bi jedli. Ker mora hladilnik ohranjati konstantno hladno temperaturo med tem ko vi stojite in razmišljate, porablja več elektrike. Na vse zadnje pa se odločite za nekaj hitrega iz trgovine. Potratili ste čas in denar.
2. Nakupovalni seznam
Namesto da greste v trgovino na ogled, si ustvarite nakupovalni seznam. Pred pripravo seznama preverite omare in hladilnike.
3. Kupujte le toliko kot potrebujete
To je še posebej pomembno pri nakupu sadja in zelenjave, ki ima kratek rok trajanja.
4. Dostava hrane
Morda se vam zdi nesmiselno, vendar vam to prihranilo čas in denar. Ne bo se vam potrebno voziti do trgovine in ne boste imeli možnost izbire. Izbrali boste le tisto kar res potrebujete.
5. Pravilno skladiščenje živil
Paradižnik nikakor ni za v hladilnik, ravno tako ne banane. Najpogostejše napake pri pripravi in skladiščenju zelenjave.
6. Zamrznite živila in jim s tem podaljšajte rok trajanja
Če so vam ostale bučke jih lahko narežete in zamrznete. Tako lahko naredite tudi s drugo zelenjavo in sadjem. Pozimi si lahko iz sadja pripravite kompot.
7. Lasten vrt
Ste pomislili na lasten vrt. S tem boste prihranili veliko stroškov. Vrtnarjenje pravijo, da je balzam za dušo, zakaj ne bi poskusili?