Ali si vzamete zjutraj čas in v miru pojeste zajtrk ali raje ta čas namenite spanju? V posteljo se odpravite prej, telo vam bo hvaležno še naslednji dan, preberite zakaj?
Odličen začetek dneva
Zajtrk je odličen začetek dneva za vaš metabolizem. Pomaga vam kuriti kalorije čez cel dan in vas oskrbuje z energijo ki jo potrebujete, da naredite vse potrebno in seveda, da se koncentrirate na naloge, ki jih opravljate. To je samo en od razlogov, ki naredi zajtrk tako pomemben. Veliko je bilo narejenih študij na temo spomina in koncentracije. Dokazano je, da ljudje, ki ne uživajo zajtrka težje opravljajo naloge, kot bi jih, če bi zaužili zajtrk. Vpliva tudi na kratkoročen spomin. Kar pa se tiče telesnega zdravja, izpustite zatrka predstavlja povečan vpliv za tveganje diabetesa in srčno-žilnih bolezni, če ga ne uživamo.
Zjutraj, ko se zbudimo je naš krvni sladkor nizek, mišice in možgani pa ga potrebujejo za dober zagon. Zajtrk pomaga pri pravilnem in optimalnem delovanju vseh organov. Če vaše telo ne dobi dovolj goriva za delovanje je veliko več možnosti, da se boste prenajdeli kasneje in s tem za svoje telo naredili še več škode.
Pomen zajtrk za naše telo
Spuščanje zajtrka, nasploh privede do večje želje po bolj kalorični in sladki hrani kasneje. Če že zjutraj zaužijemo bogat zajtrk in s tem v telo vnesemo hranilne snovi, ki jih potrebujemo potem telo skozi cel dan skrbi za naš apetit in ga drži v mejah normale.
Zajtrk je ne glede na starostno skupino za telo zelo pomemben začetek dneva tako z vidika uravnoteženega vnosa makro in mikrohranil kot kalorične vrednosti hranil. Še posebno je zajtrk bistvenega pomena za otroke in mladostnike, saj le ta vpliva na razvoj in rast. Možgani za aktivno delovanje in miselne procese potrebujejo vnos glukoze. Izogib zajtrku pri mladostnikih in otrocih lahko privede do slabše koncentracije ter slaba osredotočenost lahko vpliva tudi na samopodobo otroka.
Kaj zajtrkovati?
Za zajtrk lahko jeste karkoli, vprašanje pa je, kaj je dobro za vaše telo. Družina in okolje imajo velik vpliv na oblikovanje našega življenjskega sloga. Tudi prehranske navade so kulturno pogojene. V Italiji tradicionalno za zajtrk pojedo rogljič, nekje samo kavo itd.
Najboljši zajtrk je sestavljen iz lokalne, kakovostne hrane. Zadostna lokalna pridelava hrane je pomembna za izboljšanje zdravja prebivalstva zaradi uživanja kakovostne hrane. Z uživanjem lokalne hrane se izognemo primankljaju pomembnih hranilnih snovi. Jabolko slovenski pridelovalcev ni enako jabolku uvoznikov. Transport pomembno vpliva na izgubo hranil v živilih.
Je zajtrk lahko preobilen?
Zajtrk je odvisen od telesne dejavnosti skozi dan. Preveč maščob in enostavnih sladkorjev lahko vodi v debelosti. Če je sladkorjev preveč se le ti lahko uskladiščijo v obliki maščobe. Največ enostavnih sladkorjev je v sladkem svežem in suhem sadju, kupljenih pecivih, sirupih, določenih vrstah kupljenih kosmičev in energetskih ploščicah.
Predlog uredništva:
Za zajtrk si pripravite:
- Veganski tunin namaz
- Kokosov namaz brez sladkorja
- Namaz iz sušenega paradižnika in belega fižola
- Presni čokolešnik
- Presni sirni namaz
- Čičerikin namaz (humus)
Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač – to je ljudska modrost, ki še kako drži.