Ali mikrovalovna pečica pokvari hrano?

Ste že slišali, da mikrovalovna pečica škodi hrani, zato jo marsikdo odstranil iz svoje kuhinje, pa to drži? Vse od prve mikrovalovna pečica imenovane Radarange, izdelano leta 1940, je ta kuhinski primoček odpiral polemike o njegovem vplivu na človeško zdravje in prehrano. 

Raziskave so pokazale, da na večino hranil v zamrzjeni zelenjavi mikrovalovna pečica nima vpliva. Študija, objavljena v reviji Food and Chemical Toxicology ugotavlja, da mikrovalovna pečica ne povzroča spreminja hranilne vrednosti, ravno tako International Juournal of Food Siences ugotavljata, da se antioksidatna moč pese, stročjega fižola, čebule, česna in krompirja po uporabi mikrovalovne pečice ohranila.

Journalist of Food Science ugotavlja da mikrovalovna pečica lahko celo okrepi antioksidativno aktivnost korenja, zelene in stročjega fižola. Poleg tega so italijanski znanstveniki odkrili, da mikrovalonva pečica bolj ohrani raven vitamina C v brokoliju kot para.

Vir: vegetarinatimes.com