Čiščenje s kisom

KIS-min

Naše babice niso poznale sodobnih čistil. Uporabljale so le tista čistila, ki so jih našli v naravi ali pa so jih lahko izdelali sami. Kemična čistila onesnažujejo okolje in načenjajo vaše zdravje, zakaj se torej ne bi zatekli k domačim čistilom? Kis učinovito prekriva neprijetne vonjave in odstrani madeže. Poleg tega  pa si marsikdo solate brez kisa ne predstavlja. Ste vedeli, da je kis odstrani vonj vloženih kumaric in maščobo iz posode?

Kje v našem domu je kis najbolj uporaben?

Kis iz kuhinjskega odtoka odstrani neprijetne vonjave. Zlijte 250 ml v odtok in pustite delovati 30 minut. Za večji učinek kisu dodajte sodo bikarbono. Kis odmašuje tudi odtoke. Stresite pest sode bikarbone v odtok, čez nalijte 120 ml kisa in zaprite odtok za 20 minut, nato pa sperite z vročo vodo.

Kis odstranjuje maščobe in vonjave iz posode. Namočite posodo v vodo, kateri ste dodali 1 jedilno žličko kisa. Še posebej vam ta nasvet pride prav pri čiščenju kozarcev od vloženih kumaric.

S kisom očistite hladilnik, tako da zmešate vodo in kis v razmerju 50:50. Z mešanico pomijte hladilnik.

Čebula je stalna spremljevalnica naših jedi, vonj po njej pa ostane dolgo. Pred in po rezanju podrgnite s kisom po prstih.

Lesene deske za madeže so leglo bakterij. Razkužite jih s čistim kisom.

Če so vaši grelniki vode polni vodnega kamna, zavrite mešanico vode in kisa v grelcu in pustite stati 10 minut. Odcedite tekočino in pomijte do konca.

Kis odstranjuje neprijetenj vonj pomivalnega stroja. 250ml kisa dodajte v pranje in tako zmanjšate nalaganje detergenta v pomivalnem stroju

Kavni aparat očistite tako, da v njem skuhate raztopino iz 600 ml kisa in 260 ml vode.

Kis uničuje plevel. Kis razpršite po plevelu in to ponovite nekaj dni zaporedoma. Plevel se bo posušil. To velja tudi za nezaželjeno travo med tlakovci.

Kis preganja mravlje. Kis naškropite okoli vrat, gospodinjskih aparatov in oken.

Kis čisti nerjaveče jeklo. Obrišite ga s krpo, navlaženo s kisom. (To velja tudi za coca colo)

Kis osvežuje rezano cvetje. V 1 liter vode dodajte 2 jedilne žlice kisa in 1 čajno žličko sladkorja

Kis je odlično čistilo za tla. 250ml kisa dodajte v 7,5l vroče vode.

 

 

 

 

[wp-review]