Javorjev sirup – zdravo, naravno sladilo

javorjev sirup

V javorjevem sirupu je ogromno koristnih, hranilnih in zdravih učinkovin. Največ ga proizvedejo v severni Ameriki in Kanadi (približno 5 milijonov galonov). Zdravilno moč javorjevega sirupa so že poznala starodavna plemena, skozi čas se je v popolavi različne ponudbe njegov pozitiven učinek na zdravje že pozabil. Javorjev sirup je odličen kot antioksidant, afrodiziak in nam celo pomaga izgubiti kakšen kilogram preveč.

Pridobivanje javorjevega sirupa

Javorjev sirup se izdeluje iz javorovega soka in ima sladek karamelast  okus.  Javorjev sok dobijo tako, da v drevo naredijo luknjo iz nje pa priteče tekočina prozorne barve. Sok se prevreva toliko časa, da nastane bolj gost sirup rjavkaste barve. Za 1 liter sirupa potrebujemo približno 45litrov javorjevega soka. Drevesu ta način pridobivanja soka ne škoduje in raste naprej normalno.

Javorjev sirup deluje protivnetno

Javorjev sirup je popularen ker, vsebuje veliko antioksidantov in protivnetne učinkovine. Vsebuje tudi mineral mangan, ki je pomemben za imunski sistem in pomaga pri celjenju ran. Vsebuje tudi sestavine, ki jih ni moč najti nikjer drugje. Pomagal naj bi pri preprečevanju sladkorne bolezni, pri kroničnih boleznih, boleznim srca in ožilja. Koristen je tudi za moške reproduktivne organe. Zaradi cinka zmanjšuje tveganje za raka na prostati. Mangan pa pomaga pri proizvodnji spolnih hormonov.

Zanimivo je tudi to, da ima javorjev sirup izredno malo kalorij, maščob in holesterola kljub temu, da je od sladkorja (saharoze) veliko slajši.

Kategorije javorjevega sirupa

V Kanadi, glede na barvo in okus ločujejo 4 stopnje sirupa:

AA – zelo svetel, A – svetel, B – srednji , C – oranžna, D – temen

Temnejše sirupe, ki imajo močnejši okus, navadno uporabljamo za kuhanje in pečenje, svetlejše pa za vsakodnevno slajenje in uživanje. Svetlejša barva pomeni manjšo čistost sirupa.