6 načinov kako porabiti prezlele banane?

Banane

Pogosto se zgodi, da banan ne uspemo dovolj hitro pojesti in kar naenkrat opazimo, da je njihova barva daleč od sijoče rumene. In kaj lahko naredimo s prezrelimi bananami?
Pod lupino prezrele banane se namreč skriva še povsem nedotaknjeno meso, ki je zaradi procesa medenja postalo zelo mehko in sladko. Uporabimo ga lahko na vsaj pet različnih načinov!

1. Nadomestek za jajca
Prezrele banane so odlično vezivo, zato so odličen nadomestek za jajca. Tega preprostega načina uporabe banan se še zlasti radi poslužujejo tisti, ki jajc ne smejo ali ne želijo jesti. Svetujemo vam, da ko boste naslednjič pripravljali testo za palačinke, jajca enostavno nadomestite z eno ali dvema pretlačenima bananama in nad okusom palačink boste zagotovo navdušeni.

2. Naravno sladilo
Prezrele banane lahko uporabljamo kot nadomestek za sladkor. So namreč zelo sladke in jih lahko v zmernih količinah uživajo tudi tisti, ki se izogibajo uživanju sladkorja. Tako jih lahko na primer uporabljamo za slajenje ovsenih kosmičev, napitkov, jogurta, skute ipd.

Iz zamrznjenih bananih kolobarjev lahko uporabimo čudovit in zelo kremast sladoled.

3. Zamrznimo jih!
Še predno meso prezrelih banan počrni, jih olupimo in narežemo na kolobarje ali pretlačimo v kašo.Kolobarje ali kašo nato zamrznemo. Narezane kolobarje lahko uporabimo za pripravo odličnega presnega sladoleda. Bananine kolobarje enostavno zmiksamo (skupaj s poljubnim zamrznjenim sadjem) in osvežilna in zelo kremasta sladica je v hipu pripravljena! Zamrznjeno kašo pa lahko uporabimo za pripravo pudinga, palačink, peciva in kruha….

4. Odličen in kremast napitek
Prezrele banane lahko uporabimo za pripravo odličnega napitka. Preprosto jih zmiksamo skupaj z malo mleka, žitnega napitka ali jogurta in čudovit napitek je v hipu pripravljen.

5. Piling za vlaženje in čiščenje kože
Banane so polne hranilinih snovi, ki jih lahko izkoristite za čiščenje in vlaženje kože. Vse, kar moramo storiti, je, da prezrelo banano pretlačimo s tremi žlicami kristalnega sladkorja in žličko olivnega olja. Pred tuširanjem s pripravljeno mešanico dobro zdrgnemo telo. Pretlačeno banano (brez dodanega sladkorja) pa lahko tudi nanesemo na kožo obraza in pustimo učinkovati nekaj minut. Masko nato dobro speremo z obraza – koža bo spet gladka in napeta!