Kako postati bolj samozavestni?

SAMOZAVEST

Samozavest je vera v lastne sposobnosti, kompetence in vrednosti. To je pomembna psihologična funkcija, ki nam omogoča, da se počutimo samozavestno in samozavestno v različnih situacijah v življenju. Samozavest nas motivira, da naredimo stvari, ki nas zanimajo in nas pripravijo na izzive. Visoka samozavest nas spodbuja, da se postavimo za sebe in svoje stališče ter da se ne bojimo izraziti svojega mnenja in čustev. Prav tako nas spodbuja k iskanju novih izkušenj in priložnosti za rast in razvoj. Po drugi strani pa nizka samozavest nas lahko ovira, da se zavzamemo za sebe in svoje potrebe ter nas lahko privede do negativnega mišljenja in občutkov nesigurnosti.Samozavest je lahko tudi spremenljiva, saj se lahko spreminja glede na življenjske situacije in okoliščine. Zato je pomembno, da skozi življenje delamo na krepitev samozavesti in jo ohranjamo na visoki ravni. Zato smo vam pripravili nasvete, kako izboljšati samozavest. 

Pogled v oči

Osebo, s katero se pogovarjate, vedno glejte v oči. Izogibajte se  pogledovanju v tla, saj s tem dajete občutek, da vam je neprijetno ali nerodno, to pa zna biti neprijetno tudi za sogovornika.

Ravno prav stisnite roko

Stisk roke naj bo močan in dovolj dolg. S tem izžarevate samozavest in toplino. Pazite samo, da ne roke ne stisnete preveč. Izogibajte pa se tudi ohlapnega stiska roke, ki je zelo neprijeten in brezoseben.

Sedite vzravnano

Ne bodite zgrbančeni. Pokončna drža je eden izmed pokazateljev samozavesti. Ob tem pazite, da ne boste prekrižali rok ali nog. S tem podzavestno sporočate, da se zapirate vase in s tem blokirate energijo.

Govorite glasno in razločno

Ko se pogovarjate z drugimi osebami, govorite razločno in premislite, kaj poveste.

Redna športna aktivnost

Znano je, da nas redna športna aktivnost pomirja in izboljša naše počutje. Z redno telovadbo boste močno pridobil na svoji samozavesti.

Ne stojte ob steni

Kadar ste v družbi med ljudmi, se ne skrivajte v ozadju, ampak bodite navzoči ter zavzemite svoj prostor. Čeprav vam kot ali stena dajeta občutek varnosti, to ni dobro za vašo samozavest. Stopite čim bližje sredini prostora.

Ne bojte se reči ne

Ne pričakujte, da vas bodo ljudje bolj odobravali, če jim boste venomer na voljo, pa čeprav vam to takrat ne ustreza. Bodite odločni in trdno stojte za tem, kar rečete. Če nekaj nočete narediti, to tudi povejte in se ne pustite omajati.

 Dihajte globoko in počasi

Če boste dihali globoko in počasi, boste zaradi tega bolj sproščeni in lažje se boste skoncentrirali na stvari, ki jih želite povedati. To vam bo prišlo še najbolj prav pri osebah nasprotnega spola, saj se boste lažje zdržali, da na zmenkih ne boste kar nekaj blebetali.