Kaj so nenasičene in kaj so nasičene maščobe

Dobre mascobe

“Dobre” maščobe in “slabe” maščobe – katera hrana vsebuje več katerih maščob in zakaj je to pomembno?Pred leti je veljalo, da so nasičene maščobe nujno potrebne za pravilen razvoj in popolno prehrano. Maščobe delimo na nasičene in nenasičene maščobe. Kar tretjino naše prehrane predstavljajo maščobe, zato je pravilna izbira še toliko bolj pomembna. Maščobe telo oskrbijo z energijo, potrebujemo jih za proces izgradnje celične membrane, za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema. 

Maščobe uvrščamo v veliko skupino spojin, ki jih imenujemo lipidi. Skupno vsem lipidom je, da so slabo ali popolnoma netopni v vodi.

Nasičene maščobe

Nasičene maščobe so pri sobni temperaturi običajno v čvrsti obliki, najdemo pa jih v hrani živalskega izvora, kot so klobase, meso, mleko, margarina, solatni prelivi, siri, paštete, predelana hrana (torte, peciva) in ocvrti hrani (fast food). Nenasičene maščobe služijo le kot vir energije. Pri čezmernem uživanju teh maščob se namreč poveča nevarnost srčnega infarkta, kapi in debelosti. Nenasičene maščobe so prisotne v mnogih živilih. Težimo k temu, da nasičene maščobe zamenjamo z nenasičenimi. Zamenjava nasičenih maščob v prehrani z nenasičenimi dokazano znižuje raven holesterola v krvi, ki je eden od dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Povišan holesterol je dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Povišan holesterol je dejavnik tveganja za razvoj koronarne bolezni srca. Za koronarno bolezen srca obstaja več dejavnikov tveganja, sprememba enega od teh dejavnikov ima lahko pozitiven učinek kar pa ni nujno. Pomembno je, da ste pozorni na vse ter tako zmanjšate splošno tveganje za nastanek bolezni.

Nanasičene maščobne kisline

Nenasičene maščobe so pomemben vir v maščobi topnih vitaminov (A, D, E, K), najdemo jih v oreščkih, olivnem, repičnem, lanenem olju, avokadu, morskih sadežih itd.

Poznamo dve veliki skupini nenasičenih maščobnih kislin, omega 6, ki nastanejo iz linolne kisline, in omega 3, ki nastanejo iz linolenske kisline. Vloga nenasičenih maščob (ali nenasičenih maščobnih kislin) v telesu je izredno pomembna. Iz njih namreč nastajajo prostaglandini 1,2 (iz omega 6) in 3 (iz omega 3), ki imajo pomembno funkcijo pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, ugodno učinkujejo na napetost žilne stene, znižujejo krvni tlak, urejajo ravnovesje vode v telesu, blažijo vnetja in bolečine, izboljšajo delovanje živčevja in imunskega sistema, izboljšujejo učinek inzulina in s tem urejajo raven sladkorja v krvi.

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj