Recite NE luskavici na naraven način

Psoriaza

Luskavica ali strokovno psoriaza je avtoimuna bolezen s katero se sreča vsaka deseta oseba. Nekaterim zbledi po nekaj dneh, nekaterim pa ostane za celo življenje. Luskavica lahko življenje korenito spremeni, ljudje lahko na nas začnejo gledati drugače in posledično pride do psihičnih težav ni travm. Za psoriazo je lahko veliko sprožilcev, kot je stres, hormonska sprememba (npr. nosečnost) ali prehrana.

Včasih pozabljamo, da to kar zaužijemo- to smo. Kokosovo olje, ki ga cvremo v ponvi bi moralo biti tako kakovostno, da bi si z njim lahko namazali kožo, saj je ta naš največji organ. Luskavica je kronična vnetna bolezen z značilnimi kožnimi žarišči. Vzrok so vnetni procesi, ki spremenijo povrhnjico. Raziskave kažejo, da gre za motnjo imunskega sistema. Poznamo več vrst luskavice, vendar nobena vrsta ni popolnoma ozdravljiva in lahko kadarkoli izbruhne nazaj, zato je potrebno pri diagnozi spremeniti način življenja.

Na področju dietetike je bilo narejenih veliko raziskav. Pozitivne rezultate je pokazala parenteralna uporaba n-3-polinezasičenih maščobnih kislin. Ugotovili so tudi, da so mnogi bolniki z luskavico občutljivi za gluten, zato je dobro, da se izogibajo pšenici, rižu, ječmenu in mleku.

Bralka nam je poslala svoje pismo in vzpodbudila k raziskavi: 

“Ko izveš za diagnozo je hudo, na enkrat se ti zruši celotna predstava o življenju. Prijateljice so imele popolno kožo, meni pa so prepovedali uporabo pudra in navadnega gela za tuširanje. Prebrala sem veliko literature in nikjer nisem našla pravega odgovora, nato sem začela eksperimentirati in prišla do zaključka, da je sprememba prehrane naredila največ, odpovedala sem se glutenu in sladkorju. V pomoč so mi domača mazila kot npr. surovo karitejevo maslo. Že pol leta imam kožo brez enega žarišča in lahko živim normalno”. Eva

Antioksidanti  (npr. vitamin C, vitamin E, betakaroten, selen) lahko marsikdaj pripomorejo k izboljšanju stanja, predvsem če je luskavico povzročil stres. Ravno tako pomaga uporaba vitamina B12, ki ga najdete v avokadovem olju in vsebuje veliko nenasičenih maščob.

Večina oseb čuti strah pred dietami in dodaten napor, saj je potrebno usklajevanje jedilnika in sprememba načina življenja. Naj ne bo tako. Za vas pripravljamo odlične presne recepte za torte, za katere vam lahko zagotovimo, da jih boste pojedli količinsko manj kot klasičnih tort, tudi veliko bolj vas bodo nasitile. Občutite pravi užitek v hrani. Veseli bomo vaših izkušenj , pišite nam na info@vegilandija.si

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj