Osem načinov čustvene manipulacije

manipulacija (2)

Hitro se lahko ne vedoč znajdemo v čustveni manipulacijo, ki lahko pripelje do krhanja odnosov in psihičnih težav manipuliranega posameznika. Izgubimo stik sabo in ne vem več kdo smo. Čustveno manipulacijo označujemo kot prekrito agresijo. Pojavlja se lahko v različnih oblikah. Kljub načinu katerega se manipulator poslužuje, smo žrtev mi. Ob omembi čustev, hitro sklepamo, da gre za manipulacijo z ljudmi v čustvenih odnosih, vendar temu ni tako. Tarča čustvene manipulacije smo lahko na delovnem mestu, v trgovini in vseh tistih mestih, kjer prihaja do socialnih stikov.

Čustvenemu manipulatorju ne pokažite čustev

Čustveni manipulator bo želel v vas prebuditi sočutje. Postavil vas bo pod sebe in ponovno boste ujeti v past manipuliranja. Ko bo manipulator pozabil na vaš rojstni dan in ga boste vi nanj spomnili bo njegov odziv “sedaj me je pa sram, da sem pozabil na tvoj rojstni dan. Vendar sem pod velikim čustvenim stresom. Moral bi pozabiti na svojo bolečino in se osredotočiti na tvoj rojstni dan, res mi je žal.” V teh besedah je zaznati, da manipulatorju nikakor ni žal, vendar vas oropa vseh besed. Proti njemu ne morete več nastopati agresivno, saj je pokazal t.i ovčjo kožo. Ko čustveni manipulator zazna uspeh, bo s svojimi dejanji nadaljeval. Vaša ponižnost je znak poraza. Postavite se zase in povejte, da vam rojstni dan veliko pomeni, sicer ga ne bi omenili.

Čustveni manipulator naj prevzame odgovornost za opravljeno nalogo

Čustvenega manipulatorja si lahko predstavljate kot vojnega pomočnika. Vedno se bodo strinjali, ko jih boste prosili za pomoč, tudi če to ni prostovoljno. Ko se mu zahvalite za pomoč, vam odvrnejo z vzdihi in drugimi neverbalnimi znaki, ki vam sporočajo, da vam ne bodo zares pomagali. Med nalogo vam bodo dopovedovali, da ste nerazumni in bi oni nalogo drugače opravili. Če bo čustveni manipulator privoli v nalogo, ne verjemite vzdihom. Jasno jim povejte, da so oni odgovorni za opravljeno nalogo. Pri manipulatorjih bodite previdni in nastavite ogledalo tudi sami sebi. Morda je oseba, ki je v poziciji čustvenega manipulatorja od vas pričakovala pomoč, pa vi niste imeli časa ali ste jo ignorirali.

Rečejo eno stvar, pozneje pa vas prepričujejo, da to ne drži

Se vam je že zgodilo, da vas je oseba poskušala prepričati, čez nekaj časa pa je trdila, da vam to ni tako povedala. Kdo ima sedaj prav? Na koncu začnete verjeti, da ima celo manipulator prav, stisnete rep med noge in molčite. Doživljate čustveno manipulacijo. Čustveni manipulator je strokovnjak v obračanju besed, racionalizaciji, utemeljitvi in razlaganju. Črna za njih hitro postane bela in obratno. Vi pa boste začeli dvomiti v svoje čute. V daljšem časovnem obdobju lahko čustveni manipulator spremeni vaš občutek za resničnost. Zaščitite svoje interese tako, da si zapisujete notacije med pogovorom. Čustvenemu manipulatorju povejte, da se počutite »raztresene« in si boste raje zapisali.

Znajo vzbuditi krivdo

Čustveni manipulatorji znajo krivo prevaliti na vas. V vas zbudijo krivdo zaradi nizke čustvene inteligence, skrbnosti ali napačnega govorjenja. Čustveni manipulatorji redko izražajo svoje potrebe in želje, saj dobijo kar želijo s čustveno manipulacijo. Ob srečanju s čustvenim manipulatorjem, krivdo ne prevzemite nase. Čustveni manipulator z igro žrtve pri vas vzbuja občutek krivde. Ko boste želeli za čustvenega manipulatorja nekaj storiti, kljub temu da ni prosil za to ne bo pokazal veselja ampak neodobravanje.

Prisilijo vas, da namesto njih perete umazano perilo

Čustveni manipulator ne bo nikoli sam rekel zahrbtnih besed. Vam bo namignil, da je nekaj slišal in pričakoval vaš odziv. Ko boste podlegli njegovi igri, bo vaše besede hitro prenesel naslovniku, vi pa boste postali črna ovca.

 Če imate glavobol, bo čustveni manipulator imel tumor

Če se čustvenemu manipulatorju potožite o bolečinah v glavi, bodo oni vas napadli s trditvami, da je njemu še hujše. Po določenem času čustvenega manipuliranja, manipulirana oseba okoli sebe naredi zid in z manipulatorjem ne želi imeti več stika. Potem manipulator ubere drugačne taktike. Če jih boste spomnili na to dejanje, bodo postali čustveno pretreseni, oklicali vas bodo kot sebične in trdili da želite biti v središču pozornosti. Manipulatorju je mogoče karkoli dokazati. Od takih ljudi se raje odmaknite.

Čustveni manipulator želi vplivati na čustveno okolje okoli sebe

Čustveni manipulator ni sposoben nositi svoje žalosti in jeze na svojih ramenih. Instinktivno poskuša svoja čustva prenesti na okolico. Čustveni manipulator se bo počutil bolje, če bo še komu drugemu poleg njega slabo. Če boste predolgo v bližini manipulatorjev, se boste »okužili« z njihovim ravnanjem.

Ne prevzemajo odgovornosti

Manipulator ne želi prevzeti odgovornosti za sebe in svoja dejanja. Eden izmed najlažjih načinov prepoznavanja čustvenega manipulatorja je, da pogosto poskuša vzpostaviti intimen odnos z izmenjavo globokih osebnih podatkov. Na začetku to osebo zaznate kot zelo občutljivo, čustveno odprto in nekoliko ranljivo.

 Avtor: Teja Gorše