Parodontoza? Ne, hvala

Zobje

Zamislite si, da se zjutraj zbudite v upanju, da boste dan preživeli s svojo družino. Obiskali vas bodo otroci z vnuki, proti večeru pa se boste odpravili v center mesta na večerni sprehod. Ni še jutri! Zbudila vas je bolečina v čeljusti in niso sanje. Vaši načrti so se v trenutku sesuli, bliža se novo leto in zobozdravniki ne delajo. Z bolečino boste morali preživeti cel vikend. To pa zato, ker niste namenjali pozornosti bolečinam v preteklosti, raje ste se odpravili na delo, vzeli lekadol in upali, da bo minilo. Stanje se je je še poslabšalo in paradontoza se je razvila.

4 naravne rešitve za preprečitev parodontoze

Paradontalna bolezen ima za posledico vnetje dlesni, kosti, korenin in vezivnega tkiva, ki povezuje korenino s kostjo. Gre za okužbo, na kar se telo odzove z vnetjem. Redno čiščenje zob pripomore k preventivi vendar ne popolnoma, saj nekaterih mest z zobno ščetko ne moremo doseči. Prvi jasen znak je krvavljenje dlesni med ščetkanjem. Tudi če ste ga začasno ustavili, še ne pomeni da ste zaustavili okužbo. Bodite pozorni tudi na oteklino in rdečino dlesni ter morebitne bolečine v ustni votlini. Obstajajo različne medicinske metode zdravljenja, veliko pa lahko naredite že sami doma. Parodontalna bolezen je posledica okužbe z bakterijami, ki prebivajo v ustni votlini vseh ljudi, vendar v majhnem številu; takšne − neorganizirane − bakterije ne morejo igrati usodne vloge pri uničevanju obzobnih tkiv. Težava nastane, če tem bakterijam omogočimo razmnoževanje in zadrževanje na enem mestu. Najočitnejši primer takšnega zadrževanja so trde zobne obloge (zobni kamen). Trde zobne obloge (TZO) nastanejo iz mehkih oblog (angl. plaque), ki ostanejo na zobnih površinah, če smo pri zobni higieni nenatančni.

VITAMIN C

Vitamin C se nahaja v vsaki zobni pasti, njegove pozitivne koristi na zdravje so že dolgo znane. Vitamin C ustavi krvavljenje dlesni in zdravi vnetja v ustni votlini. Najdemo ga v jagodah, limonah, pomarančah, peteršilju, papriki, cvetači itd…

ALOE VERA

Aloe Vera je primerna za zdravljenje obzobnih bolezni. Bodite pozorni pri nakupu zobne paste, ta naj vsebuje Aloe vero, pijte tudi sok Aloe Vere.

EVKALIPTUS

Evkaliptus ima antiseptične lastnosti in je učinkovito protivnetno sredstvo. Dnevno popijte eno čajno žličko evkaliptusovega olja. Lahko uporabite tudi ustno vodo, ki vsebuje evkaliptusove esence.

ZELENI ČAJ

Topel zeleni čaj uporabljajte kot ustno vodico ali pa ga pijte. Zeleni čaj ima dokazane pozitivne učinke na celotno telo.

OLJE ČAJEVCA

Na dlesen si enkrat tedensko nanesite olje čajevca, tako boste preprečili razvoj bakterij in nastanek hujših okužb.

 

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj