Pomen kolagena za naše telo

Nasveti

Kolagen je ena izmed najbolj bogatih beljakovin v telesu in ima pomembno vlogo pri tvojenju kože, las in nohtov. Kolagen obsega zmes aminokislin, ki se nahaja v vseh vezivnih tkivih v telesou. Lepotna industrija poudarja pomen kolegana v izdelkih, v resnici pa se kolagen tvori v telesu in vpliva od znotraj.

Kaj je kolagen?

Je dolga veriga aminikoslin in najbolj bogat vir beljakin  telesu. Sestavljajo ga posamezne animinikosline glicin, prolin, hidrokiprolin in argainin. V naravi ga najdemo izkušno v živalskem tkivu, predvsem v kosteh in vezivnem tkivu. Kolagen je odgovoren za elastičnost kože, in moč las in nohtov. Beljakovine kolagena predstavljajo 30% vseh beljakovin v telesu in 70% beljakovin v koži.

Naravna proivodnja kolagena v telesu z leti upada. Na količina vpliva tudi življenski slog, stres, slaba prehrana in črevesno neravnovesje bistveno zmanjšuje količino kolagena. Kolagen vpliva na zdravje sklepov in kosti in izboljša prebavo.

Kaj ima želatina skupnega s kolagenom?

Kolagen je osnovna oblika proteina  telesu, želatina pa nastaja ko se kolagen kuha. Želatina v prahu vsebuje razčlenjene beljakovine kolagena. Uporablja se pri pripravi toplih in hladnih naitkov.

Nadomestki živalskega kolagena

Živalski kolagen je mogoče nadomestiti z kolagenom rastlinskega izvora. Proizvajajo ga zelene alge.

 

 

 

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)