Gozdni česen

cemaz

Lahkoten sprehod po gozdu in vonj po česnju vas opomni, da se nahajate na območju gozdnega česna oziroma čemaža. Izkoreniniti ga je težko, saj za večjo čebulico zraste manjša.

Nadomesti česen

Čemaž je nadvse uporaben tudi v kuhinji, saj ga priporočajo kot nadomestek česna. Užitna je cela rastlina, od gomolja do stebla, listov in celo cvetov. Uživajte ga v zmerno, saj v prevelikih količinah lahko dosežete nasprotni učinek in prebavila razdražite. Najboljše je, da ga uporabljate svežega, saj v nasprotnem primeru izgubi kar nekaj aktivnih učinkovin.

Kje najdemo čemaž?

Čemaž raste v vlažnih in senčnatih gozdovih, veliko ga najdemo ob potokih. Raste v šopih in njegovi listi so nežni in jih je lahko odtrgati. Predvsem pa čemaž spremlja duh po česnu, zato ga tudi imenujemo divji česen. Čemaž spoznamo po dveh suličastih listih, ki zrasteta v dolžino do 25 cm, v širino pa do 5 cm. Na pomlad, ko čemaž zacveti, se odene v snežno bele cvetove. Pri čemažu lahko uporabljamo mlade liste do cvetenja, mlade popke in čebulnice.

Uporaba

Vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred prostimi radikali. Preprečuje tudi kopičenje oblog in krvne strdke ter ščiti pred strupi. Uporabljamo ga tudi za spomladansko čiščenje telesa, blagodejno pa vpliva na presnovo in niža krvni tlak. pomaga pri tuberkolozi in oteklih pljučih, odpravlja in blaži prebavne motnje, čisti in razkužuje prebavila, preprečuje in zdravi prehlade, spodbuja in uravnava presnovo, čisti in razkužuje površinske rane, pospešuje izločanje seča.

Čemažev pesto

100 g listov čemaža operemo in osušimo. V mešalniku ga na drobno sesekljamo in dodamo 7 g soli. Prilijemo 100 g olivnega olja ter dobro premešamo. Zmes damo v majhne steklene kozarčke, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Čemaževa tinktura

Čemaževe liste ali čebulice na drobno narežemo in z njimi napolnimo steklenico do vratu. Vsebino prelijemo s 40% alkoholom, če imate možnost, dodajte domačega. Steklenico za štirinajst dni  postavimo na temno mesto in nato precedimo. Uporaba: 10 do 15 kapljic tinkture razredčimo s čajem ali z vodo

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)