Posledice pomanjkanja spanja

spanje

Zakaj je spanje pomembno?

Da bi razumeli, zakaj je spanje pomembno, si predstavljajte vaše telo kot tovarno, ki opravlja številne vitalne funkcije. Ko pričnete s spanjem, vaše telo začne nočno izmeno. Ko zbolimo najhitreje okrevamo s pomočjo spanja. Pri hujših poškodbah bolnike namensko držijo v umetni komi. Spanje ima magične učinke in ga vsekakor ne smemo zanemarjati.

Spanje pripomore tudi k:

Zdravljenje poškodovanih celic
Povišanju imunskega sistema
Pomnenju
Pripravi kardiovaskularnega sistema za naslednji dan.

Ko se dobro naspimo, se zjutraj počutimo »kot prerojeni« in kadar ne spimo dobro zaradi sosedov ali drugih vplivov, se počutimo zelo utrujene, kot bi bedeli celo noč. V sodobni družbi večina ljudi, ne dobi dovolj kakovostnega spanja, kar se pozna tudi v večji obolelosti.

Kaj se dogaja med spanjem?

Razumevanje, kaj se dogaja med spanjem, pomeni tudi razumevanje ciklusa spanja, ki je sestavljen iz dveh ponavljajočih se faz: REM (hitro gibanje oči) in NREM (ne-REM ali neprestano gibanje oči). Obe fazi sta pomembni za različne funkcije telesa.

NREM spanje po navadi poteka 75-80% vseh nočitev. Mnoge pozitivne zdravstvene koristi so povezane ravno z NREM fazo, kot je rast tkiv, regeneracija, vzpostavitev energije in sproščanje hormonov, ki so bistveni za rast in razvoj.

REM spanje običajno zavzame 20-25% spanca vsako noč. REM spanja poteka takrat, ko se pojavijo sanje in je bistvenega pomena za naše misli za obdelavo in konsolidacijo čustev, spominov in stresa. Prav tako se šteje, da je bistvenega pomena za učenje in pomnjenje.

Če se ciklusi REM in NREM večkrat prekinjajo – bodisi zaradi smrčanja, težkih dihanj ali prebujanja večkrat v oči – potem zamudimo vitalne procese telesa, ki lahko vplivajo na naše zdravje in dobro počutje naslednji dan in dolgoročno.

Kaj se zgodi, če ne spite dovolj

Če vaše telo ne dobi možnosti za pravilno polnjenje energije – s pretakanjem preko prek REM in NREM – boste dan začeli slabo.

Kratkotrajne težave so: 

  • občutek zaspanosti, razdražljivosti in depresivnosti, neprespane osebe niso sposobne absorbirati novih informacij,
  • se spominjati stvari ali sprejemati odločitev,
  • hrepenijo po nezdravi hrani, kar bi lahko povzroča povečanje telesne mase.

Dolgotrajne težave:

  • večja možnost nastanka diabetesa tipa 2,
  • slabši libido,
  • večja možnost za srčni infarkt.

Razlogov je več kot dovolj, da si brez slabe vesti vzamete čas zase in se dobro naspite.