S čim nadomestiti želatino?

Sladice, kot so panna cotta vsebujejo želatino za svojo edinstveno teksturo. Želatina je narejena iz živalskega kolagena, zanjo obstajajo veganske alternative zato se ji ni potrebno odreči.

AGAR- AGAR

Narejen je iz alg. Najpogosteje se ga uporablja za azijske sladice in trde želeje. Je brez okusa in ima trdnejšo teksturo kot želatino. Agar – agar moramo pred uporabo pravilno stopiti.

RAZMERJE: 1 žlička želatine = 1 žlička agar v prahu 

SADNI PEKTIN

Pektin lahko naredite sami iz sadja, npr. iz jabolk. Značilna lastnost pektina je ta, da v vodni razopini s sladkorjem tvori gel. Zato ga v kombinaciji s sladkorjem v živiski industriji uporabljamo kot zgoščevalno sredstvo. Dobro poznana je uporaba pektina v pripravi džemov, kjer se kot dodatek sladkorju (želirni sladkor) doda za izboljšanja kvalitete.