Shranjevanje živil brez hladilnika

Ko se pokvari hladilnik šele ugotovimo, kako odvisno smo od njega. Kako najbolje shraniti limono, peteršilj, šampijone itd? S sadjem je zgodba preprosta. Če po nekaj dneh ugotovimo, da sadja, ki smo ga kupili, ne bomo pravočasno pojedli, ga lahko skuhamo ga v marmeladi, zmešamo v slasten smuti ali ga uporabimo v kakšni piti ali sadni kupi. Odlična zamisel je tudi sušenje, za kar so najbolj primerna jabolka, hruške, slive, marelice in fige – posušimo jih kar v pečici, pri temperaturi od 50 do 60 stopinj Celzija.

peteršilj

sesekljanega ga v plasteh nalagamo v kozarce, med posamezne plasti peteršilja pa natresemo sol. Tako ostane peteršilj svež še nekaj tednov

surovo maslo

potopimo v raztopino kuhinjske soli. Raztopimo pripravimo tako, da zavremo vodo in jo solimo, raztopino nato ohladimo in vanjo položimo maslo z ovitkom. Tako bo maslo ostalo sveže še nekaj tednov

prerezana limona

prerezani del limone posolimo, preden pa jo ponovno uporabimo, rezino posoljene limone odrežemo in zavržemo, lahko pa prerezano limono hranimo v večjem steklenem kozarcu, ki ga napolnimo z  vodo

fižol

Suh fižol je najbolje shraniti v patentno zaprt kozarec za vlaganje. Preden pa kozarec zapremo, vanj dajmo nekaj strokov česna in lovorjevega lista.

olje

Če je olje postalo žarko, ga ni treba zavreči. Takšno olje nalijemo v posodo in na vsaki liter olja dodamo 10 dag drevesnega oglja. Po treh dneh bo olje spet prefiltrirano in uporabno.

svež kruh

kruh ostane svež nekaj dni, če ga skupaj z opranim in posušenim korenom zelene, pustimo v plastični vrečki.

sol

Če je sol postala vlažna,dajte v posodo kjer jo shranjujete nekaj zrn riža.Riževa zrnca dobro vpijajo vlago.

šampinjoni

Stebelca šampinjonov ne bodo počrnela, če jih boste po čiščenju premazali s koščkom limone.

kava

Kava bo bolj dolgo obdržala svojo aromo in vonj, če v posodo kjer jo shranjujete, vsujete nekaj sladkorja.

šparglji

Če želite, da bi šparglji ostali dlje sveži, njihova stebla ovijte v vlažno krpo.

zelene banane in paradižnik

če so banane in paradižnik še zeleni, jih ovijte v vlažno kuhinjsko krpo. Takšne pustite še v papirnati brisači dva do tri dni. Čez tri dni bodo zreli.

sir

V posodico v kateri shranjujete sir, dodajte polovico svežega paradižnika ali šilce belega vina.

hruške, jabolka, mandarine …

Če želite, da ostanejo hruške, jabolka, mandarine in drugo sadje sveže za ozimnico, dajte vsak posamezen sadež v čisto najlonsko nogavico in shranite na suhem in temnem delu shrambe.