Sladka pregreha, ki pomaga zadovoljiti potrebo po sladkem

Kakavovi cvetovi

Se težko uprete sladkim pregreham, kamor sodi tudi čokolada, njena glavna sestavina je Kakav – hrana Bogov, potem že ne more biti slaba a ne? Kakav je posušeno in polno fermentirano seme rastline kakavovca. To je grm ali drevo, ki prvotno izhaja iz Južne Amerike. Je vedno zeleno z belimi in rdečimi cvetovi. Povprečno ima grm okoli 40 plodov velikosti srednje velike kumare. Plod je v začetku rasti zelen, nato pa postane rumeno-oranžen, včasih tudi rdeč.

Tega o kakavu niste vedeli

  • zraste do višine 12 do 15 metrov
  • stalno obradi sadove do starosti 25 let
  • kakavovec je potrebno zaščititi pred sončnimi žarki in vetrom
  • 100 g kakava vsebuje približno 400 kalorij

Temna čokolada niža holesterol

Kakav vsebuje visoke deleže flavonoidov, predvsem epikatehina, ki ima ugodne vplive na srce in ožilje. Uživanje kakava, bogatega s flavonoidi, povzroči akutno povišanje krvnega dušikovega oksida, vazodilatacijo in pospeši mikrocirkulacijo.Vendar se ti učinki nanašajo na surovi kakav, manj pa na temno čokolado, pri kateri se flavonoidi med procesom kuhanja in naalkaljanja uničijo.Sicer so pa študije pokazale kratkoročne ugodnosti pri znižanju LDL holesterola pri uživanju temne čokolade.

Kakavova zrna premagajo željo po sladkem

Kakavova zrna pomagajo pri želji po sladkem. Poskusite namesto temne čokolade zaužiti zrno kakava, 2-3 zrna vam bodo zaustavila željo po sladkem.

Zakaj je naravna čokolada dražja?

Čeprav je aditivov v čokoladi zelo malo, se jih največ pojavlja v tistih z okusi, predvsem v industrijskih. Proizvajalci namreč zaradi ugodnejše cene nizkocenovnim čokoladam dodajajo razne umetne okuse, zato previdno pri nakupu čokolade. Če si jo privoščite, raje namenite euro več in takrat uživajte kakovostno čokolado.

 

 

Vir: http://www.chocolatemonthclub.com