Sladki krompir, poln vitamina C

Sladek krompir

Sladki krompir je zelo bogat s prehranskimi vlakninami in ima veliko močnih antioksidantov iz skupine karotenoidov (še posebej bogat je z beta-karotenom). Poleg tega je v njem še veliko fitokemikalij, na primer kvercetin, ki ima močno protivnetno delovanje.

Sladki krompir ima veliko vitamina C, ki igra pomembno vlogo v našem telesu. Ščiti pred virusi in bakterijami, ter tvojir kostnino. Med drugim skrbi za dobro prebavo ter proizvodnjo belih krvnih celic. Pravijo, da vas sladki  krompic celo pomaljša, saj sodeluje pri tvojorjenju kolagena. Vitamin C nam pomaga pri uspešni borbi proti stresu.

Vitamin B6 zmanjšuje raven homocisteina v našem telesu, kar pripomore k zmanjšanju tveganja za razvoj srčno – žilnih bolezni.

V sladkem krompirju boste našli tudi sončni vitamin – Vitamin D, ki igra pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, in skrbi, da imamo dovolj energije in smo dobro razpoloženi pri tem mu pomaga železo. Vitamin D pomembno prispeva k zdravju kosti, srca, živčnega sistema in kože.

Sladki krompir je tudi odličen vir magnezija, minerala, ki pomirja in sprošča. Magnezij ravno tako skrbi za zdravo srce, kri, kosti, mišice in živčni sistem.

Naj vas ime Sladki krompir ne zavede, saj sladkor v obtok sprošča počasi ter  skrbi za enakomeren dotok energije, lahko si ga privoščite brez slabe vesti.

[wp-review]