Špinača vsebuje vitaminov iz družine B, veliko vitamina C, in vitamina E Med mikroelementi velja izpostaviti kalcij (za nastajanje kosti, zobe, živčevja), baker (za hormone sreče, porjavelost in barvo las), železo (za nastajanje krvi in celično dihanje) in kalij (odvaja vodo iz telesa, pomaga odstranjevati kisline pri uživanju slane hrane). Špinača pa vsebuje tudi vlaknine, ki čistijo in razstrupljajo črevesje, preprečujejo lenost črevesa in zaprtost. Ker pa špinača lahko vsebuje veliko nitratov, velja opozorilo tudi pri uživanju – naj je ne bi uživali več kot 2-3 x na teden.
Sestavine:
- 200 g mlade špinače
- 4 stroki česna
- 500 ml vode
- 1 dcl smetane za kuhanje
- muškatni orešček
- sol
- sveže zmlet poper
- oljčno olje
Postopek:
Na oljčnem olju prepražimo na lističe narezan česen. Česen ne sme porjaveti, zato ga pražimo samo dokler ne zadiši.
V lonec s česnom dodamo oprano mlado špinačo, ter zalijemo z vodo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Špinačo kuhamo na zmernem ognju največ 5 minut, da ohranimo čim več hranil. Nato dodamo vrhnje za kuhanje in vse skupaj s paličnim mešalnikom obdelamo. Juho kuhamo do vrenja in takoj postrežemo.