Kostanjev kolač

Sestavine:

  • kostanjeve moke
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 4 skodelice vode (približno 1 l)
  • 0,5 skodelice olivnega olja (približno 120 ml)
  • 60 g pinjol
  • 70 g grobo sesekljanih orehovih jedrc
  • 80 g rozin
  • 0,5 pomaranče (naribana lupinica in sok)
  • 2 žlici sesekljanih rožmarinovih listkov

Priprava:

Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Okrogel pekač namastimo z maslom. Rozine stresemo v skledico in jih preliemo s pomarančnim sokom. Pustimo, da se namakajo vsaj 10 minut.

Kostanjevo moko stresemo v skledo. Dodamo sladkor, sol, vodo in en del olja. Sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko testo brez grudic. V testo vmešamo pomarančno lupinico ter polovico pinjol in orehov.

Pripravljeno testo pretresemo v namaščen pekač in ga s kuhalnico (lopatko) enakomerno debelo razmažemo po njem ter po vrhu lepo pogladimo. Po testu potrosimo namočene rozine, prihranjene orehe in pinjole ter rožmarinove listke. Kolač prelijemo s prihranjenim olivnim oljem ter pečemo v ogreti pečici približno 60 minut. Kolač je pečen, ko je površina prepredena z majhnimi razpokami.