Kako premagati strah pred ognjemetom

Strah pred ognjemetom

Mraz ni edina stvar, ki lahko ne odgovarja vašemu štirinožnemu prijateljčku. Bliža se čas veselega decembra in praznikov, ko se imamo fino naši kosmatinčki pa lahko trpijo zaradi pirotehničnih izdelkov. Načeloma malo zaradi tega, ker glasnega pokanja niso navajeni in so zmedeni, malo pa zaradi naravnega strahu in odziva na pok.

Vsekakor to ni tako nerešljiv problem, naš kužek je učljivo bitjece zato ga lahko navadimo in naučimo tudi na kaj več kot le »sedi« in »tačka«. Konec koncev obstajajo vojaški in policijski psi, ki so imuni na poke.

Da bo našemu kužku prijetno ali vsaj znosno ob dneh uporabe pirotehničnih izdelkov ni potrebna policijska vzgoja.

Obstaja več načinov kako pomiriti psa in mogoče je prav, da ugotovimo kateri odgovarja nam in našemu psu.

 1. Super rešitev je, če psa odpeljemo nekam na podeželje ali vikend oziroma kamorkoli kjer ni groma ali pokanja. Na ta način ga na najbolj naraven način umaknemo od motečih dejavnikov.
 2. Kužka lahko oblečemo v tako imenovane »thunder shirt«,
  to je kot oblekica za kužka,
  ki ga tesno objame, da se počuti varnega.
 3. Kužka lahko enostavno zavijemo v odejico in tako nekako naredimo psičku občutek varnosti.
 4. Nekaterim manj občutljivim psom je že lahko dovolj, da so v svojem boksu ali hišici.
 5. Poskrbite da bo tisti dan vaš kuža utrujen. Peljite ga na daljši sprehod kot ponavadi naj se igra, skače, teče in se utrudi, s tem bo zvečer lažje prenesel stres.
 6. Kužka pa lahko na stresen večer tudi pripravite in le ta postane zanj manj stresen. Če imate glasne zvočnike nastavite na nizko glasnost in postopoma povečujte efekt groma ali ognjemeta. Ob tem pa preusmerjajte njegovo pozornost in mu kažite, da se ne zmenite za ropot. Ko bo njegovo vedenje ustrezno ga pohvalite in nagradite.
 7. seveda verjetno ni potrebno dodatno poudariti, da psička odmaknemo od oken, saj ga vizualni efekt dodatno stimuliar. Odmaknemo ga v prostore, kjer ni zunanjih sten npr. kopalnica.


Veliko pa je odvisno tudi od lastnikov, ko opazite, vznemirjenost in strah pri vašem psičku ga ne smete pomilovati ali tolažiti. S svojo zaskrbljenostjo boste samo pokazali kako zelo upravičen je njegov stran in mu dali zeleno luč za njegovo obnašanje.  Poskusite preusmeriti njegovo pozornost in se z njim igrajte ali pa z njim vadite trike, ki jih zna in ga nato nagradite. Če to ne bo šlo in je kužek že preveč prestrašen lahko poslušate mirno glasbo in ga ignorirajte, le primite ga pod ovratnico ali oprsnico, da čuti vaš primež vmes pa se poskušajte sprostiti tudi vi ob poslušanju glasbe. Če boste vi mirni, bo mirnejši tudi kužek. Če je vašemu kužku všeč vožnja, poskusite s tem. V avtu je izolacija zvoka boljša poleg pa lahko poslušate radio z mirno glasbo. Vsekakor pa je bolje vse kot to, da pokažete zaskrbljenost in znake panike. Poskrbeti morate, da ne pride do pretirane vznemirjenosti ali pa da je kužka ne pustite samega. Zgodilo se je že tudi, da se je kužek zaradi prevelike vznemirjenosti poškodoval.

Naš Lord se ne boji ne grmenja niti ognjemeta in pokanja petard. Enostavno se za to ne zmeni, ker je vse drugo bolj zanimivo in se zaveda, da njemu te zvoki niso nevarni. Omenjene načine lahko uporabite tudi ob kašnih drugih motečih dejavnikih na katere se vaš kužek odziva stresno. Vzgoja psa ni tako težka in psi so bolj enostavni kot ljudje. Njihove potrebe so bolj enostavne kot naše. Ker pa imamo naše kužke radi jim zagotovimo njihove osnovne potrebe, po varnosti, igri, hran ter vodi  in počitku pa ne pozabimo še na ljubezen.