Eden izmed težjih veganskih izzivov je s svoje prehrane izločiti med. Čebele pridelujejo med in ga s svojo slino večkrat obdelajo izbljuvajo in nato zaužijejo nazaj. Med je prepojen s kislino, ki je ljudem škodljiva.
Sestavine:
- 8 srednje velika jabolka (Bližnjica: uporabite 100% čista stisnjeni jabolčni sok – 2 skodelici)
- 1 skodelica vode (če ne z uporabo metode bližnjice)
- 1 skodelica sladkorja
- 1 čajna žličko limoninega soka
Priprava:
- jabolka narežemo na majhne kose in odstranimo semena. Vlaknasta lastnost lupine je v pomoč pri zgostitvi jabolka v sirup, zato jabolka ne olupimo.
- Jabolka zmešamo v blenderju z 1 skodelico vode do kašaste strukture- kot pire.
- Ločimo grudaste sestavine od tekočine (jabolčni sok) s filtiranjem preko gaze.
- Združimo jabolčni sok, limono in sladkor in na zmernem ognju mešamo do vretja. Ko sestavine zavrejo moč ognja zmanjšamo in nadaljujemo s počasnim kuhanjem, ta proces traja približno 20 minut, po koncu postopka lahko nastali veganski med zlijete v kozarce in pustite da se ohladi.