Kako barve vplivajo na vaše zdravje

Ci energija

Če ste potrti in slabe volje, še posebno če se vam v življenju pripeti neljuba tragedija, se raje oblečete črno. Za večerni sprehod ob morju, boste poleti izbrali žive barve. Četudi zamižimo, barve ne nehajo vplivati na nas. Na še celice potrebujejo svetlobo za normalno delovanje, posamezne barve pa učinkujejo nanje tako,da povročajo spremembe v rasti in vedenju. Če potrebujete nova oblačila ali razmišljate o prenovi doma, teh odločitev nikar ne sprejemajte ob slabem počutju. Ko vas naslednjič kdo pocuka za rokav in sprašuje, katera barva vam je všeč, bo čisto razumljivo da ne boste vedeli točnega odgovora, saj se pripadnost določeni barvi skozi obdobja življenja spreminja.

ČE STE JEZNI NIKAR NE OBLECITE RDEČE BARVE

rdeča je od vseh barv najbolj telesna barva. Ima najnižjo frekvenco in najdaljšo valovno dolžino. To je barva krvi, ki spobudno deluje na srce in krvni obtok. Zvižuje krvni tlak in utrjuje telo, saj spodbuja nastajanje rdečih krvničk. Spobuja tudi delovanje adrenalinskih žlez in nas tako okrepi ter naredi bolj odporne.  Rrdečo barvo so že od nekdaj povezovali z življenjsko vitalnostjo in prizadevnostjo. Pomaga premagovati malodušje in negativne misli, hkrati pa ustvarja jezo in agresijo. Če je okoli nas preveč rdeče barve, smo razdražljivi, nepotrpežljivi in občutimo nelagodje.

Rožnata barva deluje manj spodbudno od rdeče in pomaga sprostiti mišice. Rožnata barva nas navda z občutkom topline in ugodja. Blaži razdražljivost in nelagodnost ter nam vliva občutek ljubezni in varnosti. Rdečo povezujemo s spolnostjo, roza pa predstavlja nesebičnost.

ČE IMATE SLAB IMUNSKI SISTEM SE OBLECITE V ORANŽNO

Oranžna spodbuja spolne organe in zelo blagodejno vpliva na prebavni sistem. Krepi vranico, pljuča, trebušno slinavko ter povečuje odpornost telesa. Pod njenim vplivom se izločajo telesne tekočine. Oranžna sprošča in odpravlja samopomilovanje, pomanjkanje samospoštovanja in nepripravljenost oproščati. Spodbudno deluje na možgane in vrača vero v življenje. Oranžna na Japonskem in Kitajskem velja za barvo ljubezni in sreče, oranžne halje budisitičnih menihov pa pomenijo ponižnost. Pri nekaterih upodobitvah raja je na drevesu spoznanja narisana pomaranča in ne jabolko.

ZA KREPITEV ŽIVČNEGA SISTEMA OBLECITE RUMENO

Rumeni svetlobni valovi stimulirajo možgane in nas naredijo budne, trezne in odločne. Ta barva okrepi živčni sistem, kar spravi v pogon motorno živčevje, ustvarja energijo v mišicah. K delovanju spodbudi tudi limfni sistem in čisti prebavni trakt. Blagodejno vpliva na trebušno slinavko, jetra in žolčnik. Rumeno bavo povezujemo z intelektualnim delom in izražanjem misli. Krepi bistroumnost, povečuje razsodnost in izboljšuje spomin. Utrjuje samozavest in vliva optimizem.

ZELENA BARVA DOBRO VPLIVA NA DELOVANJE SRCA

Zelena barva tako telesno kot čusvetno dobro vpliva na srce. Prinaša telesno razvnovesje in sprošča. Spodbudno vpliva na delovanje hipofize. Prek živčnega sistema sprošča mišice v prsnem košu in omogoča globje in počasnejše dihanje. Zelena nam pomaga, da se poglobljeno povežemo z drugimi ljudmi in svetom narave. Nagonsko jo iščemo, kadar nas mučijo napetost ali čustvene tegobe. Nava nas z udobjem in lenobnostjo. Citronsko in olivno zelena lahko škodujeta telesenemu in čustvenemu zdravju, saj sta bledikasto rumena in zelena povezani z zavistjo in posesivnostjo.

TURKIZNA BARVA NAM DAJE MOČ ZA NOV ZAČETEK

Turkizna barva dobro vpliva na priželjc, žlezo, ki je zelo pomembna za preprečevanje okužb. Če imate oslebljen imunski sistem, bo na vas delovala krepčilno. Spobudno deluje tudi na žlezo ščitnico in pljuča. Modrozelene odtenke povezujemo z osvežujočim in mirnim morjem. Zato ta barva hladi, poživlja in pomirja. Tako kot zelena blagodejno deluje pri umskem naprezanju, preganja utrujenosti n nespečnost. Ta poživljajoča barva nam daje moči za nov začetek. Poleg tega nas osvobaja osamljenosti, saj poveča našo sposobnost sporazumevanja, dojemljivosti in ustvarjalnosti.

MODRA ZOŽUJE ŽILE IN PREPREČUJE VNETJA

Modro barvo povezujemo z grlom in žlezo ščitnico. Učinkuje zelo blažilno in pomirjajoče. Modra luč znižuje krvni tlak, tako da umirja vegetativno živčevje. Zožuje žile in preprečuje vnetja. Temno modra barva prispeva k uravnavanju spanja. Blaži in umirja bolečine ter blagodejno deluje na okostje, saj vzdržuje zdravje kostnega mozga. Modra predstavlja noč, zato nas tako kot temno nočno nebo, umirja. Svetlo modra nas varuje pred hrupnostjo in vročičnostjo dnevo ter preganja slabost. Modra spodbuja umski nadzor, krepi jasnost misli in ustvarjalnost. Preveč temno modre lahko deluje depresivno.

INDIGO IN VIJOLIČNA RAZKUŽUJETA

Indigo in vijolična barva močno vplivata na naše duševno počutje, zato z njimi v psihiatriji umirjajo bolnike, ki trpijo zaradi duševnih ali živčnih motenj. Te barve pomagajo premagati obsedenost in strahove. Indigo barva spodbuja intuitivnost in pomirja. Vijolična barva prinaša mir in premaguje razburjenost in strah. Povezujemu ju s skrivnostjo, občutkom za lepo in vzvišene ideale. Človek, ki ga privlači ta barva, mora paziti, da ne začne živeti preveč v domišljiskem svetu. Vijolična barva nas pomirja in blagodejno vpliva na možgane. zmanjšuje izpuščaje in okužbe. Poleg tega zmanjša občutek lakote in uravnoveša prebavo.

BELA BARVA NAM DAJE OBČUTEK SVOBODE

Če ste čustveno na tleh in obupani oblecite belo barvo. Bela barva vas bo navdala z občutkom svobode in odprtosti. Preveč te barve lahko deluje hladno in vsiljuje občutek osamljenosti, kajti bela nas ločuje od drugih ljudi.

ČRNA BARVA ZA TOLAŽBO

Črna barva tolaži in hkrati varuje. Povezana je s tišino, neskončnostjo in žensko življenjsko močjo. Je pasivna, neraziskana in skrivnostna. Lahko nam tudi preprečuje, da bi se razvili in spremenili. Pogosto se odevamo v črnino, če se želimo skriti pred svetom.