Opremljanje stanovanja po Feng Shui

Stanovanje

Imate v vaši spalnici ogledalo? So vam všeč slike s steklenimi robovi? Kaj pa klubska mizica sredi sobe? Nekateri predmeti lahko zavirajo energijo ČI, in škodijo vašemu zdravju.

Teorija 8 smeri

Pri opremljanju stanovanja se držimo osnovnih načel Feng Shui in uporabljamo teorijo osmih smeri ali teorijo Bagua. Za dobro počutje v svojem domu ali pisarni je pomembna usklajenost elementov (jing jang). Po prepričanju kitajske filozofije obstaja osem rezličnih smeri, v katere teče energija či. Vsaka smer je povezana z enim triagramom, z enim od petih elementov, z enem številom iz magičnega kvadrata, z eno barvo ter z enim delom dneva in z enim letnim časom. Osem smeri se med seboj srečuje, ozrima ima stičišče na dveti obliki energije či, energije sredine. Ta je najmočnejšasila, to pomeni, da se v njej skrivajo največje možnost in tudi največ tveganja.

Sredini so določeni le en predmet, eno število in ena barva v nasprotju z drugimi osmimi smermi ni vezana ne na trigram, ne na simbol, ne na družinskega člana oziroma del dneva ali letni čas.

V praksi to pomeni, da na sredini hiše ali stanovanje naj ne bi stal nben kos pohištva ali predmet.

Bagua

Bagua je energetski pripomoček, s katerim ugotavljam energetske tokove v vašem stanovanju, hiši ali dolovnih prostorih. Temelji na 8 trigramih. Osem trigramov predstavlja nebo, zemljo, ogenj, vodo, goro, jezero, veter in grom. Feng Shui pozna dvet vidikov življenja, ki naj bi bili v ravnovesju ( bogastvo, ugled, partnerstvo, družina, taj či, otroci, znanje, kariera, prijatelji).

Red in čistoča

Pospravljanje je izredno pomembno. Odvečni predmeti v vaše življnje prinašajo disharmonijo. Zagotovo imate tudi vi predmete ali oblačila, ki jih ne nosite več, pa se od njih ne morete posloviti. Pogosto se v teh primerih ne želimo ločiti od preteklosti, ki je povezana s temi predmeti. Izognite se prepolnim knjižnim policam in omaram. Če ste kdaj končali dolgoletno zvezo, potem se najbrž spominjate, da ste še nekaj časa živeli v preteklosti. Niste se mogli osredotočiti na delo in prijatelje. Kadar v taki situaciji pričnete iz stanovanja odstranjevati predmete iz preteklosti, je znak da želite zaključiti s preteklostjo.

Prestavljanje pohištva

Na nas lahko deluje čudežno. Pazite, da pohištvo ne bo motilo energije Či. Pohištva nikar ne obračajte tako, da bodo ostri robovi postavljeni proti vam, na tem mestu namreč nastane sekajoča energija ČI, ki slabi vašo energijo.

Svetloba in barve

Predpogoj za zadostno prisotnost energije ČI v posameznem prostoru je žareča in predvsem topla svetloba. Ta nauk feng Shui se ujema z dejstvom, da je v letnih časih, ko je manj svetlobe, več ljudi nagnjenih k depresiji.

Čez dan prostor napolnite z naravno svetlobo, to storite tako da odprete okna in odgrnete zavese. Temne kote, niše, sobe brez oken in poševnine poživite s stenskimi ali stoječimi svetilkami.

Z agresivnimi jang barvami, kot sta rdeča in oranžna boste oslabili sproščujočo in pomirjajočo energijo, ki naj bi vladala v spalnici, kar bo slabo vplivalo na vaš spanec. V nasprotju s tem lahko jing barve v delovnih prostorih delujejo zelo poživljajoče.

Slike

Vsak človek po svoje doživlja slike in umetniška dela. Kar se nekomu zdi lepo in harmonično, drugemu sploh ni všeč. Zaradi tega, morate pri izbri slik poslušati svoje občutke. Le vi sami boste opazili, ali določena umetnina na vas deluje pozitivno ali ne. Prostorov nikar ne prenatrpajte z okrasnimi predmeti. Odpovejte se steklenim okvirjem, namesto njih raje uporabite okvirje iz lesa ali kovine. Tudi slike na katerih so večinoma temne barve na vas delujejo mračno in obremenjujoče, ne obešajte jih v svojem stanovanju, še posebej ne v spalnici in otroški sobi.

Ogledala

Ogledala imajo velik pomen. Tok Čija lahko pospešiijo, odbijajo ali celo preusmerijo. Ravna ogledala usmerjajo či, oobčena pa ga razpršijo po prostoru. Osemkotno ogledalo lahko ulovi či, ga okrepi ali usmerja.

  • Ogledala, v katerih bi se radi opazovali naj bodo dovolj velika, da boste lahko videli celo glavo
  • Ogledal nikoli ne nameščajte tako, da so obrnjena drug proti drugemu, ker či ne more teči naprej, ampak skače med ogledali
  • V spalnici ogledala nikakor ne smete namestiti nasproti postelje. Negativne misli in čustva, ki vas med spanjem zapuščajo kot negativen či, bo ogledalo odbilo nazaj v vas
  • ogledala naj nikoli ne stojijo na okenski polici, saj zadržujejo in prekinjajo energijo, ki teče skozi okna
  • pazite, da ogledal ne nameščate nasproti vrat ali oken, saj bodo vso energijo, ki bo pritekla v stanovanje, takoj odbila ven
  • poškovana ogledala takoj nadomestite ali odstranite.

Kristali

Kristali so izredno pomemni- podobno kot ogledala. Za okras oken se pogosto uporablja brušene steklene kroglje, srčke ali steklene kaplice. Ko skozi kristal pade bela svetloba, se razdeli an vse bare spektra, vsaka posamezna barva pa razprši svojo energijo po prostorju. S pomočjo kristalov, je mogoče izničiti slabo energijo. Še posebno nevarno je sevanje računalnikov, televizorjev, prenosnih telefonov in mikrovalovnih pečic, ki jih kristali učinovito vsrkavajo.

Rastline

Sobne rastline so najboljša in najbolj naravna oblika krepitve čija. S kombiniranjem različnih rastlin v sobah vašega stanovanja ali v poslovnih prostorih dosežete dopolnjevanje njihovih različnih lastnosti. V bližini sedežnih garnitura lia v spalnici ne nameščajte rastlin z ostrimi listi ali celo s trni. Te rastine namreč povrzočajo nastanek sekajočega čija in tako poslabšajo vaše razpoloženje. Rastline, tudi rezano cvetje so primerne za bogatenje in krepitev energije na mestih, kjer je prisotno njeno pomanjkanje.