Za vsako bolezen rož"ca raste #Čaji

caj

Zdravilno moč rastlin človek pozna in uporablja že tisočletja. Njihovo učinkovitost potrjujejo že izkušnje naših babic, ki so znale razrešiti vse tegobe brez zdravil.

Bolečine v želodcu

Bolečine v želodcu čudežno pomirja aromatična mešanica kumine, komarčka, ingverja in kardamona. Ob prvih znakih bolečine zavrite enake dele vseh naštetih sestavin (pol žličke vsakega), pri čimer ingver seveda uporabite svež (nastrgano korenino), nato pa počakajte 10 minut, da se čaj ohladi. Precedite in popijte in bolečine bodo kmalu izginile. Tako pripravljen čaj je primeren tudi za otroke, pomaga pa tudi zoper vetrove in trebušne krče.

Vnetje dihal

Melisa je zdravilna rastlina, ki se uporablja pri želodčnih težavah, vnetju dihal in stresu. Proti nespečnosti najbolj pomaga čaj, ki je zmešan še z baldrijanom in hmeljem.

Slabokrvnost

Bezgove jagode imajo ogromno železa in vitamina C. Pripravite si lahko tudi odličen sirup iz bezgovih jagod.

Povečana prostata

Veliko moških v zrelih letih ima težave s prostato, da večkrat na noč vstajajo zaradi potrebe po uriniranju, v temm primeru je zanje priporočljivo pitje čaja iz kopriv. kopriva pomaga pri zniževanju previsokega krvnega tlaka, priporoča pa se tui pri prehladu. Dve čajni žlički posušenih listov kopriv prelijte s skodelico vrele vode in počakajte 10 minut, priporočata se dve skodelici na dan.

Prebavne motnje in težave z vidom

Borovnice se že stoletja uporabljajo za zdravljenje driske. So bogat vir antocianozidov, ki pomagajo zaščititi mrežnico pred bolezenskimi spremembami rumene pege. Krepijo tudi vene in se priporočajo ljudem, ki imajo težave s krčnimi žilmi. Za čaj je najbolje uporabiti posušene, čajno žličko suhih zmletih borovnic namočite v vročo vodo in počakajte 10 minut, nato precedite in popijte.

Nespečnost

Cvet kamilice se uporablja v zeliščnem čaju za pomoč pri spanju, prebavnih težavah ali vnetju ustne sluznice.

Stres in prebavne težave

Metin čaj ima številne zdravilne učinke. Zelo je učinkovit pri zdravljenju prehlada in pomaga pri vseh prebavnih težavah, saj pomirja želodec, preprečuje vetrove in uravnava prebavo. Ker pa umirja živce, je priporočljiv tudi za ljudi, ki so razdražljivi in trpijo za anksioznostjo.

Oslabljen imunski sistem

Še v starem Egiptu so aloe vero uporabljali kot zdravilo in jo cenili kot eliksir mladosti. Indijanci so z njo celili rane, zdravili glavobole in artritis. Aloe vera ima torej številne zdravilne učinke, v obliki čaja pa je še posebej učinkovita za krepitev imunskega sistema.