Ekološko pridelana hrana je tista, katere predelava ne vključuje zdravju nevarnih pesticidov. Ravno to je tudi razlog, da je pridelek manjši in posledično tudi dražji. Če imate možnost spomladi začnite razmišljati o svojem vrtu ali pa začnite posegati po ekoloških živilih, zakaj?
Kakšna je razlika med organsko in neorgansko hrano?
Raziskave so pokazale, da sadje in zelenjava gojena na ekološki način vsebuje več hranljivih snovi. To pa zato, ker tako pridelana hrana raste počasneje, česar posledica je postopno nabiranje hranljivih snovi. Organska hrana zato po navadi vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov ter fitonutrinov.
Vpliv hrane na otroke
Analize zadnjega desetletja so pokazale, da so otroci pesticidom veliko bolj izpostavljeni kot odrasli in je škoda za zdravje veliko večja. Standari za varnost in tolerančno mejo vrednosti kemikalij redko vključujejo ustrezno tveganja za otroke, saj v testne skupine otrok ne vključujejo. Predvideno je, da se učinki pesticidov redno merijo vendar je to skoraj nemogoče.
Zakaj so otroci v večji nevarnosti?
Zaučijejo več hrane in vode na svojo telesno težo kot odrasli, tako da je izpostavljenost pesticidom višja glede na razmerje njihove teže. Drugič, kemikalije škodujejo razvoju organov. Napačen razvoj lahko privede do hudih okvar nevrološkega in reprodukcijskega sistema. V študiji objavljeni leta 2012 o aditivih v živilih so dokazale, da ima organsko pridelana hrana veliko manj pesticidov od konvencionalno pridelane hrane. Pesticidom se ni mogoče popolnoma izogniti, saj se le ti lahko nahajajo v zemlji ali v zraku, lahko pa s pravim nakupom zmanjšamo tveganje.
Vpliv ekološke hrane na okolje
Ekološko kmetijstvo si prizadeva pridelovati tudi visokokakovostna živila, ki odražajo raznolike kulinarične želje sodobnega porabnika. Poleg tega ohranja naravne vire, kot so tla in voda in nas spodbuja k odgovornemu ravnanju z elektriko in drugimi viri.
vir: http://www.nutris.org