Zakaj se živali želijo skriti ko umirajo?

Zakaj-psi-umirajo-sami

Poslavljanje od svojega zvestega prijatelja je nekaj najtežjega, kar morajo lastniki hišnih ljubljenčkov narediti. Poleg obilice sreče in veselja, enkrat pride žalosten dan. Še težje je, če opazimo, da ljubljenček išče prostor, kjer bi lahko bil sam. Po tem se močno razlikujemo. Človek si želi ob sebi ljubljene, psi pa se skrijejo. Morda pod verando, v svojo hiško ali nekam v gozdu. Če se ljubljenček skrije, ga pustite in ga ne motite.  Zakaj?

Kriva je divja narava

Želite ali ne, predniki vašega ljubljenčka, naj si bo to mucek ali pes, so bili volkovi in risi. Ko ljubljenček začuti, da se bliža smrt o jim ostane samo instinkt. Za skrivanje obstajata nekaj razlogov. Najpogosteje se žival želi zaščititi, da jo drugi psi ne najdejo in tako lahko v miru okrevajo.

Drugi pomemben razlog je, da se žival nagonsko želi na ta način ubraniti pred plenilci, še posebej če je ranjena. Žival ve, da se v obdobju nemoči ne more več braniti, zato ji preostane skrivanje. Instinkt po zaščiti pogosto preglasi leta ljubezni, varnosti in toplote, ki ste jo nudili ljubljenčku. Težko je sprejeti, da se vaš pes skriva, ko čuti bolečino, namesto tega, da bi vas potreboval. Ampak to je naraven instinkt in pustite mu pravico do njega.

Znaki, ki vas opozarjajo, da je žalosten dan nastopil

Vedenje živali je lahko včasih vse prej kot preprosto. Ko se bo starejši pes med sprehodom po gozdu želel uleči ali poiskati miren kotiček, ga pri tem ne omejujte.

Živali ne dajejo navodil in ne opozarjajo na svojo bolečino, kot smo tega navajeni iz človeškega življenja. Žival si bo sama izbrala prostor za svoj konec. Lahko mu pomagate pri izbiri in mu zagotovite najvišje možno udobje. Znaki, ki kažejo da se bliža konec so pomanjkanje koordinacije, izredna utrujenost, izguba apetita in izguba nadzora črevesja, trzanje mišic… Če opazite, da se življenjska energija vašega psa zmanjšuje in se pojavljajo zgoraj omenjeni znaki, pokličite veterinarja. Veterinar bo žival pregledal in se pogovoril z vami ali je smiselno žival uspavati in ji tako zagotoviti miren konec življenja.

Če se boste odločili za naravno smrt poskrbite, da boste vrata dvorišča zaprli. Pes bo nagonsko iskal možnost, da se oddalji od vas in si najde varno zavetje. Tudi pri vas je lahko varno.

Imejte v mislih, da se hiši ljubljenčki skrijejo zato, ker se želijo zaščititi in ne zato, ker vas ne bi imeli radi.