Zeliščni šampon za vse vrste las

zeliscni-sampon

Ali poznate vse sestavine vašega šampona? Pripravili smo vam seznam najpogostejših sestavin sintetičnih šamponov in njihovo razlago.

Seznam škodljivih kemikalij v sintetičnih šamponih

Sodium lauryl sulfate in sodium laureth sulfate sta alkil sulfata, ki se pogosto znajdeta med sestavinami šamponov, zobnih past, losjonih in kremah. V velikih koncentracijah povzročata iritacije, izsušenost kože in las, iritirajo tudi očesno sluznico, vnetja in alergične reakcije. Večkrat sta lahko kontaminirana z nitrozamini.
Amodimethicone je silikon, ki daje mehkobo, vendar lahko sproži alergične reakcije.
CA-24 (chloroacetamide) znan tudi kot acidamin, ki ima antimikrobno delovanje. Najdemo ga v šamponih in penečih kopelih. Ponavadi se v le-teh nahaja v 0,3%koncentraciji, vendar se pri nekaterih osebag pojavi alergična reakcija že pri koncentraciji 0,1%.
Cocoamide DEA je sintetični stabilizaror in zgoščevalec, ki je pogosto kontaminiran z kancerogenim nitrozaminom.
Cocamidopropyl betaine povzroča vnetje očesne veke.
Sodium Myeth Sulfate je sintetični detergent in ni bio razgradljiv.
DMDM Hydantoin je oblika formaldehida kot konzervans.
Ext. D&C je toksično barvilo, iz premogovega katrana. Testi na živalih so dokazali njeno kancerogenost. Lahko pa sproži tudi neželjene alergične reakcije.
Ext. D&C Violet 2 je zelo nevarno barvili in premogovega katrana (tumorji, levkemije in iritacije dihalnega sistema)
Formaldehyde je izjemno toksična tekočina, ki se dodaja kot konzervans. V preteklosti so formaldehid že odstranili iz krem, žal pa ga še vedno najdemo v šamponih.
Glyceryl Stearate S.E. poleg bleščečih las povzročajo tudi iritacije.
Propylene Glycol v majhnih količinah ni nevaren. Žal pa se ponavadi nahaja na dokaj visokem mestu seznama, kar pomeni kar precej veliko koncentracijo in je velikokrat vzrok za iritacije

Recept za domač zeliščni šampon, ki je namenjen vsem vrstam las

Sestavine:

  • 2 skodelici (0,5l) destilirane vode
  • 1 žlica ognjiča
  • 2 čajni žlički rožmarina
  • 1 žlica kopriv
  • 2 čajni žlički gabeza
  • 2 žlici kamilic
  • 1/2 čajne žličke eteričnega olja sivke
  • 1 čajna žlička jojobinega olja (izpustimo, če so naši lasje mastni)
  • 1/2 skodelice (0,1l) naravnega, nežnega otroškega šampona

Priprava:

Vodo zavremo in odstavimo z ognja. Dodamo zelišča, pokrijemo in pustimo 30 minut. Precedimo v srednje veliko skledo, dodamo eterična olja in dobro premešamo. Dodamo otroški šampon, ter premešamo. Nalijemo v steklenico in hranimo v hladilniku, da mešanica obdrži svojo svežino. Pred uporabo stekleničko dobro premešamo.

Pripravek je primeren za vse tipe las, uporabljamo pa ga dnevno oz. po potrebi. Čas priprave je približno 45 minut, količina je uporabna za približno 40 nanosov. Posebnost domačega šampona je njegova blagost, zato je primeren tudi za dojenčke in otroke. Lase naredi naredi mehke in sijoče.

Avtor: Tanja Sivec