Znaki, ki kažejo na težave s ščitnico

Scitnica

Težave s ščitnico so pogostejše pri predstavnicah nežnejšega spola, ampak tudi moški niso izvzeti. Ščitnica povzroča veliko nevšečnosti, zato je pomembno, da smo na njene znake pomembni.

Ščitnica je majhna žleza z notranjim izločanjem, kar pomeni da proizvaja hormone, ki jih oddaja v kri, od koder prehajajo v tkiva po vsem telesu, ter tako nadzoruje delovanje celic. Vpliva na skoraj vse organe in pospešuje presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin.

Nenaden porast telesne teže
Ščitnični hormoni vplivajo na številne življenjske funkcije, tudi na metabolizem. Če je delovanje ščitnice zmanjšano, se slednji zelo upočasni, in kilogrami se začnejo kopičiti. Bolniki se lahko v nekaj mesecih zredijo tudi za več kot deset kilogramov. Je pa problem bolj kompleksen, kot se zdi. Ljudje s slabo delujočo ščitnico so nagnjeni h kopičenju vode in soli v telesu, kar telesno težo še dvigne.Občutljivost na mraz
Uravnavanje telesne temperature in s tem povezanih občutkov v telesu ni tako preprosto kot v stanovanju, kjer le zavrtimo gumb na termostatu. Če ves neprestano zebe, je to lahko znak pomanjkljivega delovanja ščitnice. Slednja je namreč odgovorna za signaliziranje telesu, naj pospeši metabolizem ter tako ohrani toploto. Ženske so bolj občutljive na mraz, ker imajo že v osnovi počasnejši metabolizem kot moški. Vsako napako v regulaciji zato občutijo bolj intenzivno kot moški. Enako velja tudi za ljudi z manj maščevja – ker slednje deluje kot izolacije, bolj »okrogle« zebe manj.Težave s plodnostjo
Plodnost je še eno od področij, kjer ščitnica igra izjemno pomembno vlogo. Motnje menstrualnega cikla ter boleče menstruacije so lahko posledica preveč ali premalo delujoče ščitnice. Ženske, ki imajo težave s ščitnico, tudi pogosteje splavijo. Pri moških preveč delujoča ščitnica negativno vpliva na spermije, premalo delujoča pa povzroči znižanje testosterona.Nemir in razbijanje srca
Povečano delovanje ščitnice metabolizem prestavi v višjo prestavo, kar se kaže na razpoloženju. Počutimo se, kot da bi bili ves čas pod vplivom nekaj skodelic kave. V ta spekter znakov sodita tudi nemir in razdražljivost, predvsem pa razbijanje srca. Če se vam zdi, da vaše srce tudi, ko sedite, divja, kot da bi tekli, je čas za takojšen obisk zdravnika. Nezdravljena hipertiroza namreč lahko okvari srce.

Brezvoljnost in depresija
Ljudje z depresijo bi si morali obvezno dati pregledati ščitnico. Študije kažejo, da je pri 15 odstotkih bolnikov z depresijo vzrok za slednjo prav nepravilno delovanje ščitnice.

Kronična utrujenost
Utrujenost je normalna posledica premalo spanja ali nespečnosti – oboje pesti veliko ljudi. Pri ljudeh s hipotirozo utrujenost in zaspanost presegata vse meje: želja po počitku jih »zgrabi« takoj, ko se zjutraj prebudijo, pa čeprav so spali osem ur ali več. Če vam oči čez dan neprestano lezejo skupaj, je zelo verjetno, da vzrok tiči v ščitnici.

Suha koža
Sliši se komaj verjetno, ampak je res. Ščitnica ima »pod kontrolo« tudi kožo. Študija, objavljena v Dermato-Endocrinology dokazuje, da so posledica hipotiroze (premalo delujoče ščitnice) suha, razpokana koža ter v krhki nohti in lasje. Slednji lahko tudi izpadajo. Ob mastni koži, na kateri se pogosto pojavljajo mozolji in zamašene lojnice, pa velja pomisliti, da ščitnica deluje preveč.

Zaprtje
Ščitnični hormoni vplivajo na delovanje črevesja: če jih je premalo, je posledica zaprtje. Če pa ščitnica deluje preveč, se lahko zgodi, da zaradi »viška« hormonov hodite na veliko potrebo tudi po večkrat na dan.

Trdi ali otekli sklepi
Ljudje s pomanjkljivo delujočo ščitnico imajo lahko podobne težave s sklepi kot bolniki z artritisom: otrdelost, bolečine, otekanje. Tudi odrevenelost in mravljinčenje v rokah in nogah so lahko znak, da se s ščitnico dogaja nekaj, kar se ne bi smelo.

Hripav glas in oteklo grlo
Kot piše Endocrine Web, je posledica pretiranega delovanja ščitnice vnetje, ki se kaže kot hripav glas in oteklina v osrednjem delu grla. Vnetje se sčasoma umiri. Če je vzrok zanj virusna okužba (in ne pretirano delovanje), le-to običajno spontano izzveni v nekaj mesecih.

Viri:
Endocrine Web
Mayo Clinic
Dermato-Endocrinology
Harvard Health Publications