Na kaj morate paziti preden oblečete nova oblačila?

oblacila

Strokovnjaki opozarjajo, da oblačilo od svojega nastanka, pa do trenutka, ko se znajde v nakupovalni vrečki, preide skozi množico rok, prav tako ga marsikdo pomerja. In prav zaradi tega lahko pride do raznih infekcij, če oblačilo ne operete, ko ga kupite.

Zato strokovnjaki svetujejo, da oblačila vedno, ko kupite, najprej operete in šele nato nosite.

»Svetujem, da vsako oblačilo, ki ste ga kupili, dobro operete, šele nato oblečete. Tako se lahko izognete mnogim kožnim obolenjem,« pojasnjuje dermatolog dr. Donald Belsito iz univerze Columbia.

Bakterije in infekcije, ki dražijo kožo, pa niso edini razlog, zakaj je dobro novo oblačilo najprej oprati. Mnogokrat so na njem ostanki kemikalij, še posebej formaldehida, ki se uporablja pri proizvodnji oblačil. To je zelo strupena kemikalija, ki lahko povzroča celo kožnega raka in zelo hudo obliko alergije, če pride v zadostni količini v stik s kožo.

Formaldehid je glavni krivec za številne alergije, oslabljen imunski sistem, raziskave so pokazale, da je škodljiv za zdravje. Formaldehid je v skoraj vseh oblačilih, še največ pa ga je v temnejših barvah.

Strokovnjaki svetujejo, da temna oblačila, ki ste jih kupili, nekaj ur namakate v vodi, ki ste ji dodali sodo bikarbono. Tako boste odpravili vsaj del kemikalij, s katerimi so prepojena in se ognili zdravstvenim nevšečnostim.