Peciva brez jajc si skoraj ne moremo predstavljati, vendar to ne drži. Obstaja ogromno alternativ s katerimi lahko nadomestite jajca pri peki in kuhi. Ključna značilnost jajc je vezivo. Klasični recepti za kruh jajca ne vsebujejo, saj je moka že sama po sebi dovolj vezljiva, kako pa je pri drugih receptih? Pripravili smo vam 10 nadomestkov s katerimi lahko nadomestite jajce.
1 jajce lahko nadomestimo z:
- ½ zrele banane, zmečkane,
- ¼ skodelice jabolčnega soka,
- 3,5 žlice veganske želatine (zmešamo 1 skodelico vrele vode in 2 žlički želatine, nato uporabimo 3,5 žlice mešanice za 1 jajce),
- 1 žlica mletih lanenih semen zmešamo s 3 žlicami tople vode in pustimo stati 1 minuto
- 1/4 skodelice zmešanega ali pretlačenega tofuja, primeren za jedi, ki za pripravo zahtevajo veliko jajc (npr. omleta). Zaradi svojega nevtralnega okusa ne vpliva na okus končne jedi.
- 2 žlici krompirjevega ali koruznega škroba zmešamo z 2 žlicama vode
- 1/4 skodelice pire krompirja nadomesti eno jajce
- 1/4 skodelice suhih sliv
- 1/4 skodelice pretlačenega avokada
- 1 žlica sojine ali čičerikine moke, zmešamo z 1 ali 2 žlicama hladne vode
Če je v receptu predvidenih več jajc, ustrezno pomnožite količino nadomestkov. Obstaja tudi veliko komercialnih nadomestkov npr no egg. Za rumeno barvo, ki jo dobimo iz rumenjaka jajčnemu nadomestku dodajte nekaj kurkume.
Jajce kot sredstvo za vzhajanje
V receptih, kjer jajce služi kot sredstvo za vzhajanje, lahko 1 jajce nadomestimo s sledečo mešanico:
- 1,5 žlice rastlinskega olja zmešamo z 1,5 žlice vode in 1 čajno žličko pecilnega praška. Pri tem je pomembno, da uporabite pecilni prašek in NE soda bikarbone.
Vsak nadomestek pač ni za vsako jed
Pri uporabi nadomestkov bodite pozorni kakšno jed pripravljate. Tako na primer v slano jed verjetno ne bomo dodali jabolčne omake. Pri nadomestkih iz sadja bodite pozorni na njihovo naravno sladkobo in dodajte manj sladkorja.
Priporočamo: Veganski bananini piškoti, Veganska jajčka