Starodavno južnoameriško žito, katerega zdravilne lastnosti so bile pozabljene. Prvič je bila gojena kot hrana pred 7.000 letih v Andih, Inki so jo imenovali “mati zrn” in verjeli da je sveta. Kvinoja velja za superhrano z visokimi hranilnimi vrednostmi.
O kvinoji
Kvinoja, botanično gledano ni zrno. Večina kvinoje pridelajo v Boliviji in Peruju. Kvinoja za rast ni zahtevna. Leta 2013 so kvinojo izpostavili kot “Mednarodno leto kvinoje”, zaradi njenih dragocenih lastnosti in možnosti za boj proti svetovni lakoti. Kvinoja je zelo uporabna, ker so zrna brez glutena. Obstaja več kot 3000 sort kvinoje, najpogosteje gojijo vrste v rdeči, črni in beli barvi.
Zakaj bi morali jesti kvinojo?
Hranljive lastnosti in vitamini so močen razlog za uporabo kvinoje. Poleg kvinoja vsebuje zdrave maščobe za razliko od drugih zrn. Kvinoja zarai koristnih rastlinskih spojin (saponini, fenolna kislina, betacianin), nevtralizira proste radikale in deluje kot antioksidant. Najtemnejša semena vsebujejo najvišjo vrednost antioksidantov. 16 g vlaknin dnevno za 33% zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
Kvinoja pozitivno učinkuje na blaženje vnetji in metabolizem. Kvinoja je dobra izbira za ljudi, ki imajo visoko raven maščob v krvi (holesterola in trigliceridov). Neka študija je pokazala, da uživanje 50 gramov na dan v 6 tednih zniža holesterola, trigliceride in LDL. Druga študija primerjavi kvinoje in koruzni kosmiči. Ugotovilo je, da le kvinoje bistveno zmanjša trigliceride, celokupnega holesterola in LDL holesterola (9).
Saponini
Kvinoja vsebuje Saponine. To so glikozidi, iz katerih ob sodelovanju vode nastanejo obstojne penaste snovi. Te povzročajo, da maščobe v vodi razpršijo v izredno drobne kapljice (nastane emulzija). Raztapljajo snovi, ki nastanejo in se kopičijo v vnetih dihalih. Pospešujejo izločanje vode iz telesa. Saponini imajo grenak okus in lahko preprečijo absorpcijo določenih mineralov, kot so cink in železo.
Nekaj idej za uporabo:
Kvinojo zmešamo s sesekljano zelenjavo, postrežemo toplo ali hladno.
Skuhamo za zajtrk z bananami ali borovnice.
Zmešamo z zelenjavo in papriko.
Postrežemo poleg špinače.