Riž redi ali pomaga pri hujšanju?

riz

Riž je eno od najbolj porabljenih zrn na svetu. Njegova glavna sestavina so ogljikovi hidrati, ki jih hitro povezujemo z debelostjo in pojavnostjo koničnih bolezni. Riž se pogosta znajte na dietnih jedilnikih. Torej, riž redi ali pomaga pri hujšanju? 

Riževo zrno je sestavljeno iz treh plasti

Riž je žitno zrno, ki  ga uporabljamo že več tisoč let. Je osnovno živilo v številnih državah in eno izmed najpogosteje uporabljenih žitnih zrn na svetu. Zrno je sestavljeno iz treh sestavin: ovoja, grobe zunanje plasti, ki ščiti seme in vsebuje vlaknine, minerale in antioksidante. Sledi plast hranljivega bogatega jedra, ki vsebuje ogljikove hidrate, maščobe, beljakovine, vitamine, minerale, antioksidante in rastlinske spojine. Osrednji, največji del zrna v celoti sestoji iz ogljikovih hidratov in majhne količine proteina.

Razlika med rjavim in belim rižem

Rjavi riž je nedotaknjen in vsebuje vse plasti zrna, zato je hranljiv in bogat z vlakninami in antioksidanti. Ravno nasprotno je pri belem rižu, saj mehansko odstranijo vse vlaknine in antioksidante, ostanejo ogljikovi hidrati. Razlog je v izboljšanju okusa, podaljšanem roku trajanja in izboljšanju lastnosti kuhanja. Bele sorte riža so skoraj v celoti sestavljene iz ogljikovih hidratov v obliki škroba, ali dolgih verig glukoze znanih kot amiloze in amilopektina. Različne vrste riža vsebujejo različne količine škroba, ki vpliva na njihovo teksturo in prebavljivost. Riž, ki se ne drži skupaj po kuhanju vsebuje visoko amiloze, medtem ko je lepljiv riž je na splošno veliko amilopektinom. Spremembe v sestavi škroba imajo lahko različne učinke na zdravje.

Z rjavim  rižem boste najhitreje shujšali

Rjavi riži je učinkovit pri hujšanju, beli ravno nasprotno. Ljudje, ki jedo polnozrnate žitarice, kamor  spada tudi rjav riž tehtajo manj, kot tisti,  ki  ne. Vlakna in hranila v celih zrnih povečajo občutek sitosti in tako pojesta manj kalorij naenkrat.  Ena študij proti prekomerno telesno težo korejskih žensk, Je pokazala, da je dieta z belim rižem pomagala pri znižanju kilogramov.  Ženske ki so uživale mešani riž so povprečno v šestih tednih izgubile 6,7 kg, medtem ko je  skupina ki je uživala bel riž izgubila 5,4 kg.

Brez slabe vesti si torej privoščite Rižota z beluši ali Vegi rižev narastek

 

 

  • Članek je zelo koristen
5
Sending
User Review
0 (0 votes)