5 dejstev o psih, ki jih niste vedeli

Lordo

1.Psi sanjajo

Mnogi lastniki psov ste verjetno opazili trzanje psa med spanjem, lajanje jok ali lajež. Ali psi sanjajo ali ne je večna uganka. Številne študije v pasji psihologije z gotovostjo trdijo, da psi dejansko sanjajo. Psi imajo podobne vzorce spanja kot človek in njihova možganska aktivnost med spanjem spominja na človeške možgane med spanjem.  Raziskovalci menijo, da najpogostejše sanje vključujejo veselje, igranje, preganjanje živali ali preprosto tekanje okoli. Raziskave tudi kažejo, da manjše pasme ponavadi sanjajo pogosteje kot večje pasme.

2. Psi razumejo pomen svojega lajanja

Pasjo psihologijo je mogoče na več načinov povezati s človeško psihologijo. Na skoraj enak način kot otrok razume, da njegov jok pritegne pozornost svojih staršev, prav tako razume, da je lajež izzove reakcijo njegovih lastnikov. Kot otrok ceni nagrado po dobro opravljenem delu enako otrok.

3.Pametnejši so kot si mislimo

Tudi tiste, ki nimajo nič izkušenj iz pasje psihologije vedo, da so psi pametnejši kot mislimo. Mogoče ne rešujejo kompleksnih matematičnih enačb,ampak se zlahka in zelo hitro učijo. Kako pametni so v primerjavi z ljudmi? Raziskave kažejo, da imajo številni psi inteligenco in razumevanje na ravni otroka starega približno dve leti. Psi se lahko naučijo seštevati, razumeti okoli 150 besed in lahko razrešijo uganke.

4.Psi so ljubosumni

Pasja psihologija trdi, da imajo psi čustva tako kot ljudje. Zagotavljamo vam, da to driži. Očitno je da doživljajo čustva, kot je sreča, strah in žalost,kaj pa čustva kot so ljubosumje? Študije kažejo, da se psi soočajo z ljubosumjem. Sicer na enak način, vendar kažejo očitne znake juboumja. Raziskovalci so dvema psoma dajali ukaze, za enako opravljeno nalogo, je samo eden pes dobil pribolšek. Tisti, ki ni dobil priboljška je kazal znake vznemirjenosti in poskušal trenerju preprečiti stik z nagrajenim psom.

5.Psi znajo na obrazu pokazati čustva

Vam je znano, ko pridete v hišo in zagledate uničen predmet. Vaš ljubljenček pa sedi v bližini z velikimi žalostnim izrazom na obazu. Psihologi ugotavljajo, da pes ne izraža obžalovanja za svoja dejanja, vendar reagira na obraz lastnika. Ko zazna jezo in razočaranje v glasu lastnika, reagira negativno. Nekateri psihologi trdijo, da pes postane žalosten, ker se boji posledic.

vir: http://www.theeverythingdogsite.com/