6 nasvetov za odpravo glavobola

Glavobol

Med najpogostejše oblike se uvrščata tenzijski glavobol in migrena. Vzroki so lahko različni, od nepravilne drže, dehidracije do slabih prehranskih navad. Tenzijski glavoboli so običajni, vsakodnevni glavoboli, ki jih je večina ljudi nekoč že občutila za razliko od migren.

Glavobol tenzijskega tipa lahko občutimo kot stalno bolečino, ki prizadene obe strani glave. Lahko ga spremlja tudi skrčenje vratnih mišic in pritisk za očmi. Običajno traja od ene do šest ur; pri nekaterih ljudeh lahko vztraja celo več dni. Glavni simptom migrene je močan glavobol. Ponavadi se pojavi na sprednjem delu glave ali na eni strani. Med napadom migrene se lahko območje bolečine spreminja. Občutimo jo kot razbijajočo bolečino, ki je lahko zmerna ali močna. Poslabša se, če se premikamo.

Nasvet št. 1# : Poprova meta

V nemški randomizirani, dvojno slepi in s placebom nadzorovani študiji so pokazali, da 10-odstotno eterično olje poprove mete v alkoholni raztopini znatno zmanjša tenzijski glavobol že po 15 minutah. Razredčeno eterično olje so nanašali na čelo in sence dvakrat v razmiku petnajstih minut. Zmanjšanje intenzivnosti bolečine je bilo podobno kot s 1000 mg sintetičnega analgetika acetaminofena (paracetamol). (Nervenartzt. 1996: 67 (8): 672-681).

Nasvet št. 2# : Naravne alternative

Rožmarin lahko uporabljate podobno kot meto ali sivko, v obliki čaja ali eteričnega olja (pozor – predhodno se poučite, kako to varno početi). Vsekakor pa to ni ustrezna izbira za osebe s povišanim pritiskom. Sveže bezgove cvetove namočimo v kisu in jih uporabimo kot obkladek (v bombažni krpi) na čelu in zatilju.
Beli vratič pri daljši uporabi odpravlja migreno, vendar je to bolje početi pod zdravniškim nadzorom.
Tudi vanilija lahko pomaga. Vsebino enega stroka raztopite v četrt litra tople vode in spijte po požirkih.
Čajna mešanica iz dišeče perle v kombinaciji s sivko ali meliso – lahko tudi kot dišavna blazinica, prav tako pomaga pri glavobolu.

Nasvet št. 3#: Invgver

Kava je staro domače zdravilo proti glavobolu, saj kofein poveča prekrvavitev možganih. Recepture priporočajo močan ekspreso s sokom polovice limone (brez sladkorja). Prav gotovo vam bo bolje teknil ingverjev čaj, ki je prav tako učinkovit. Dodajte mu nekaj limoninega soka.

Nasvet št. 4#: Kopel

Pri zakrčenih mišicah, ki lahko povzročijo glavobol, si lahko pomagamo s toplo kopeljo. Dodatki, kot so arnika, vražji krempelj ali rožmarin poskrbijo, da se mišičje še bolje prekrvavi. Kopel z nekaj kapljicami eteričnega olja prave sivke (razredčeno v nekaj mleka ali smetane) je dobrodejna pri vseh vrstah glavobola.

Nasvet št. 5#: Mrzli obkladki

Ob hudem glavobolu si na čelo položite mrzle obkladke.

Nasvet št. 6#: Masaža senc

Med tem ko počivate si sence zmasirajte z metinim oljem.