Indigo otroci

Indigo-otroci

Indigo otroci so bili pojav, ki so ga opisovali kot novo obliko človeškega razvoja. Po teoriji indigo otrok, ti otroci naj bi imeli posebne psihološke in duhovne lastnosti, ki jih ločujejo od drugih ljudi. Gre za otroke, ki težko prenašajo kakršnokoli avtoriteto, ki nimajo radi pravil in navodil, ki bi se jih naj držali vsi preostali (recimo, da čakajo v vrsti za kosilo). Imajo izrazit občutek lastne grandioznosti in posebnosti, imajo poudarjeno vedenjsko držo, da njim določene stvari preprosto pripadajo, da so njihove (ne da bi si jih želeli, po njih hrepeneli ali pa zanje celo prosili),”


Indigo otroci naj bi bili rojeni s posebnim namenom in nalogo na Zemlji. Njihove lastnosti so opisane kot intuitivne, empatične, z močnim občutkom za pravičnost in enakost. Po nekaterih teorijah imajo tudi posebne duhovne in parapsihološke sposobnosti, kot so telepatija, jasnovidnost in učenje brez učenja.

Vendar pa mnogi znanstveniki in strokovnjaki zanikajo obstoj indigo otrok in jih označujejo kot mit. Po njihovem mnenju teorija o indigo otrocih ni podprta z dokazi in je le produkt človeškega domišljije. Znanstvene raziskave niso pokazale nobenega dokaza, da bi bili indigo otroci resnično posebne vrste ljudi s posebnimi lastnostmi.

Vsekakor pa indigo otroci ostajajo zanimiva tema za razpravo in raziskovanje. Čeprav ni dokazov za obstoj te posebne vrste ljudi, pa mnogi starši opažajo posebne lastnosti pri svojih otrocih, ki jih ne morejo razložiti. Te lastnosti lahko vključujejo nenavadno visoko intelektualno sposobnost, empatičnost in duhovno zavest.

V končni fazi pa mora vsak starš sam presojati, kaj verjame glede indigo otrok. Če verjamejo, da so indigo otroci resnično posebna vrsta ljudi, jim lahko pomagajo razvijati njihove lastnosti in jim omogočajo, da dosežejo svoj polni potencial. Če pa ne verjamejo v teorijo, lahko še vedno pomagajo svojemu otroku, da raste v zdravega in srečnega človeka, ne glede na to, kaj menijo o indigo otrocih.

V končni fazi je najpomembnejše, da starši ljubijo in podpirajo svoje otroke, ne glede na to, ali so indigo otroci ali ne, in jim omogočajo, da rastejo in razvijajo svoje talente in sposobnosti. Pomembno je, da otrokom omogočimo, da sami odkrijejo svojo pot in jim damo podporo, da dosežejo svoje cilje in sanje.

Značilnosti zelo nadarjenih otrok so podobne značilnostim indigo otrok:

 • poudarjeno delovanje desne možganske polovice,
 • vizualni, kreativni, umetniški, naravnani na telesno in prostorsko,
 • najbolje se učijo s pomočjo rok,
 • izjemno bistri,
 • senzibilni,
 • ne vedo, kam z energijo,
 • hitro jim postane dolgčas,
 • težko sedijo pri miru

Generacije indigo otrok

 • Prva generacija indigo otrok naj bi bila rojena v letih 1958 do 1968. Avtorica jih imenuje generacija alfa.
 • Druga generacija indigo otrok ali generacija beta je bila rojena v letih od 1968 do 1978. Tudi ta generacija naj bi prišla na svet z varovalnim ščitom, tj. z modro-zeleno-vijoličastim ovojem v avri, vendar brez barve oker. Za pripadnike alfa in beta indigo generacije naj bi bil značilen tudi mladosten videz. Pravo indigo zrelost bodo pripadniki te generacije doživeli v svojih štiridesetih letih.
 • Gama generacija je tretja generacija indigo otrok, rojevali naj bi se od leta 1978 do 1988.  Prav pripadnikom te generacije pripisujejo vedenjske težave in hiperaktivnost.
 • Delta generacija naj bi bila četrta generacija indigo otrok. To naj bi bila tudi prva generacija čistih indigo otrok, njihove avre naj bi bile izrazite indigo barve, brez obarvanih varovalnih ovojev. Nekateri člani te generacije naj bi imeli kameleonski oktarinski ovoj, vendar je to prej izjema. Kot otroci naj bi imeli radi predvsem modre in vijoličaste odtenke, umirjene zvoke, počasne ritme, niso marali gneče in visokih temperatur. Skladnost z naravnimi ritmi jim zagotavlja ravnotežje v sebi in mir.
 • Peta generacija indigo otroke – generacija omega – zajema otroke rojene od leta 1998 do 2008. Ta bo imela še večje težave v prilagajanju na okolje kot prejšnje generacije, pogosto tudi zelo težko otroštvo. Veliko bolj jih bodo ogrožale hude bolezni in posebnosti, na primer avtizem ali Aspergerjev sindrom, saj se bodo umikali od sveta.

Indigo otroci imajo visoko razvite sposobnosti zaznavanja energij. Gre za poseben dar, ki se pri novih generacijah kaže z motnjami pozornostmi in preveliko občutljivostjo. Pravzaprava pa gre za posebne otroke, ki bodo s svojimi sposobnostmi lahko vodili svet.